Tokio om hulp gevraagd bij Tunnel

ROTTERDAM, 29 aug. De Britse premier Margaret Thatcher heeft de Japanse regering gevraagd om financiele bijstand voor de noodlijdende Kanaaltunnel. Thatcher heeft de Japanse premier Kaifu drie weken geleden schriftelijk om hulp gevraagd, maar nog geen antwoord ontvangen. Dat schrijft de Britse krant The Independent.

Volgens een woordvoerder in Downing Street heeft Thatcher in de brief het belang van de oeververbinding in algemene termen uiteengezet. Volgens hem wordt in de brief niet expliciet om een antwoord gevraagd.

De bankiers van het Eurotunnel-consortium, de bouwers van de tunnel, zijn niet in staat om 800 miljoen pond sterling te vergaren van de 2 miljard pond (6,7 miljard gulden) die de tunnel extra gaat kosten. Van de 210 banken in het consortium zijn er enkele Japans. Naar verluidt zijn het juist de Japanners die aarzelen om nog meer geld op tafel te leggen voor het project. Volgens de Independent heeft Eurotunnel Japanse banken gevraagd om 25 procent van de extra-fondsen te fourneren.

Twee weken geleden bleek dat de Kanaaltunnel opnieuw in financiele moeilijkheden is geraakt. Van de 210 banken hadden er op dat moment 93 laten weten niet in de extra-financiering te willen deelnemen, terwijl 26 banken niet op het financieringsverzoek van Eurotunnel hadden gereageerd.

De financiering van de extra twee miljard pond was een voorwaarde in de overeenkomst van januari om Eurotunnel in de gelegenheid te stellen aan het eind van dit jaar met een aanvullende emissie te komen. Deze emissie was voorzien in oktober, maar kan worden vertraagd als de financiering niet voor begin volgende maand rond is.

Eerder deze zomer werd duidelijk dat er tot het jaar 2000 geen sneltreinverbinding zal komen tussen de Kanaaltunnel en Londen.