Smokkel naar Irak lijkt op gang te komen

TRIPOLI, 29 aug. Zakenlieden slagen erin, ondanks het door de VN afgekondigde embargo tegen Irak, handel te drijven met het land. Volgens Libanese handelaren hebben zij een netwerk gevormd om voedsel en medicijnen naar Irak te exporteren. 'Een groep handelaars in Libanons christelijke enclave koopt grote hoeveelheden voedsel op van grossiers en verscheept die dan naar havens aan de Middellandse Zee', aldus een Libanese zakenman. 'Een deel van de voorraden wordt naar Cyprus of, via de Rode Zee, naar Soedan verscheept en vandaar gaan ze door de lucht naar Jordanie alvorens over land naar Irak te worden gebracht.'

Verder zou er gesmokkeld worden via alle landen die aan Irak grenzen. 'Hoe kun je een blokkade tegen een land uitvoeren dat duizenden kilometers grens heeft met zes landen. Dat is feitelijk onmogelijk', aldus een handelaar die anoniem wenst te blijven.

Handelskringen in de door Syrie gecontroleerde Libanese havenstad Tripoli zeggen dat Irakezen, Palestijnen en Libanezen im- en exportkantoren hebben opgezet op Cyprus voor het transport van voedsel en medicijnen naar Irak. Er zou veel vraag zijn naar rijst, suiker, margarine, poedermelk en graan.

Iraakse tussenpersonen zouden vooral via Turkije proberen aan medische hulpgoederen te komen. Een Libanese vrachtwagenchauffeur zei dat bij de grenspost Ruweished tussen Jordanie en Irak uit Beiroet afkomstige vrachtwagens waren gesignaleerd die Damascus als eerste bestemming hadden. In de Syrische hoofdstad werd die bestemming veranderd in Jordanie en eenmaal in Jordanie werd ze weer veranderd in Irak. Jordanie zegt de VN-resolutie over sancties tegen Irak te willen naleven, maar is daar nog niet toe overgegaan, omdat het land eerst zegt te willen weten welke goederen er precies onder vallen. (Reuter)