Rinus Michels ruilt weer van bed en wordt zelf bondscoach

ZEIST, 29 aug. Rinus Michels zegt dat 'een gevoel van verantwoordelijkheid en schuld' hem heeft ingegeven weer plaats te nemen op de bank als coach van het Nederlands elftal. De 62-jarige Amsterdammer verklaarde nog niet zo lang geleden een dergelijke functie niet meer te ambieren. Maar nadat hij tevergeefs naar een waardige opvolger had gezocht voor Libregts en Beenhakker, besloot Michels zelf weer het roer in handen te nemen. En wel tot en met het Europese kampioenschap van 1992 in Zweden.

Het sectiebestuur betaald voetbal gaf hem na een informeel samenzijn vorige week zeven dagen bedenktijd voor de gedaanteverwisseling van bestuurslid tot bondscoach. Gistermiddag stemde Michels toe, maar hij stelde vorige week al een eis: Dick Advocaat, de veelbelovende coach van SVV, moest zijn nieuwe assistent worden. De pas gepromoveerde oefenmeester zal als een soort lease-coach het veldwerk van Oranje ter hand nemen. Nol de Ruiter zal op een andere wijze bij het Nederlands elftal worden betrokken. Volgens Michels is de huidige tweede man ten onrechte in diskrediet gebracht toen hij werd gezien als de mogelijke nieuwe bondscoach. 'En aangezien ik met een zo schoon mogelijke lei wil beginnen heb ik gemeend deze horde maar meteen te verwijderen', aldus Michels.

Met het aanstellen van zichzelf heeft Michels voorlopig een einde gemaakt aan de Cruijff-lobby. De coach van Barcelona gaf volgens Michels in een gesprek met hem te kennen dat hij de komende twee jaar geen tijd heeft voor de post in Zeist, hoewel zijn verbintenis in de Catalaanse stad toch aan het einde van het seizoen al afloopt. Sectievoorzitter Martin van Rooijen daarover: 'Gegeven de situatie rondom het Nederlands elftal vonden wij het niet verantwoord met noodverbanden te werken. Als je na een jaar Cruijff aanstelt ga je dat toch doen. We zochten naar een voorziening voor de langere termijn. En Cruijff was daarvoor niet beschikbaar.'

Akkefietjes

Aan het nemen van de beslissing om 'de generaal' weer onder de wapenen te roepen, is geen enkel overleg voorafgegaan met de spelersgroep. Toch heeft Michels nog wat akkefietjes uit te praten met enkele internationals. Zijn gedrag op het WK, waar hij als bestuurslid en columnist optrad, viel niet altijd in goede aarde bij de spelers. Met name Ruud Gullit, met wie Michels op het EK in West-Duitsland een perfecte relatie had, stoorde zich daaraan nog weleens. De Milan-vedette, die momenteel last heeft van een beknelde zenuw in zijn knie, nam op Sicilie wraak toen Michels langs de lijn op het trainingsveld een journalist te woord stond. Na het WK schreef Michels in zijn boek over de aanvoerder van Oranje: 'Ik heb Gullit duidelijk gemaakt dat ik zelf wel uitmaak met wie ik spreek. Het zijn van die botsingen die ertoe kunnen leiden dat een coach zegt: jongen ga jij maar naar huis.' Michels nu: 'Ik hoop nog een stuk krediet te hebben uit het verleden. Ik weet dat er een heel zwaar karwei voor me ligt. Het is geen eenvoudige zaak. Na veel wikken en wegen heb ik besloten het te doen. Ik moet m'n nek uitsteken. Je kunt als bestuur betaald voetbal niet afgaan door een ongeschikte coach aan te stellen.' Spelers als Van Basten en Gullit waren gisteren van mening dat Michels in deze situatie de meest geschikte bondscoach is. Gullit vroeg zich echter af waarom de mening van de internationals dit keer niet was gevraagd. Immers, de spelers waren eerder dit jaar wel goed om een bondscoach (Libregts) weg te sturen.

En Van Rooijen: 'Het was gezien de tijd onmogelijk nog contact op te nemen met de Oranjeraad. Maar wij gaan ervan uit dat de spelers deze bondscoach bekwaam achten.'

Op een speler kan Michels hoe dan ook niet meer rekenen: Frank Rijkaard. Nog als technisch bestuurslid pakte hij vorige week de telefoon om de ex-Ajacied in Milaan te bellen. Michels had in Nederland een tip gekregen dat Rijkaard wilde bedanken voor Oranje. 'In eerste instantie kreeg ik een agressieve Rijkaard aan de lijn, omdat hij dacht dat een vriend mij imiteerde. Na verloop van tijd geloofde hij dat ik het echt was en toen verliep het gesprek beter. Het was voor mij een nare verrassing om te horen wat hij van plan was.'

Imitators

Het ongetwijfeld kolderieke telefoongesprek bewees hoe afstandelijk de relatie is tussen de topinternationals en Michels, die toch al een aantal jaren meeloopt op dit niveau. Rijkaard, die de echte Michels niet kan onderscheiden van de vele imitators. Er zullen dus nog wel wat gesprekken aan te pas moeten komen voordat alle hobbels in de intermenselijke sfeer zijn gladgestreken. Maar gelukkig is Johan Cruijff in Barcelona bereid als bemiddelaar op te treden en Michels heeft al toegezegd zich niet te groot te voelen om de 'verlosser' in te schakelen.

Het sectiebestuur betaald voetbal zal nu nog op zoek moeten naar een technisch directeur en een bestuurslid technische zaken. Wat dat laatste betreft neemt Jaap Bontenbal de honneurs waar. Want Michels is, zoals hij zelf fraai uitdrukt, in Zeist van bed verruild.

    • Erik Oudshoorn