Politieke moord drijft in Armenie spanning op

MOSKOU, 29 aug. In de Sovjet-republiek Armenie is de uitzonderingstoestand uitgeroepen na de moord, vanochtend, op een Armeense parlementarier. Dat heeft een Amerikaanse bezoeker vanuit Jerevan gemeld. Het bericht werd later door het persbureau Interfax bevestigd.

De parlementarier, Viktor Ajvanzjan, werd vanochtend vroeg doodgeschoten toen hij in het hoofdkwartier van het Nationale Armeense Leger een conflict wilde bijleggen. Het Nationale Armeense Leger is het grootste van de vele onofficiele milities die in Armenie opereren. Ajvanzjan werd gedood toen hij uit zijn auto stapte. Het Armeense parlement ging, zodra het nieuws bekend werd, unaniem akkoord met een voorstel van de regering de uitzonderingstoestand uit te roepen. Tevens werd het Nationale Armeense Leger verboden en werd bepaald dat de leden van deze militie volgens officiele schattingen vijfduizend maar in werkelijkheid waarschijnlijk veel meer voor tien uur vanavond hun wapens moeten inleveren. Als ze geen gehoor geven aan het ultimatum worden er troepen van de Armeense KGB en van het Armeense ministerie van binnenlandse zaken tegen hen ingezet, aldus het ultimatum van het parlement. (Reuter)