Onderzoek naar rel in Sofia

SOFIA, 29 aug. Zowel de Bulgaarse justitie als het parlement stelt een onderzoek in naar de bestorming van het hoofdkwartier van de Bulgaarse Socialistische Partij, zondagavond. Volgens premier Loekanov heeft de politie zich grotendeels afzijdig gehouden toen demonstranten het partijhoofdkwartier binnendrongen, plunderden en in brand staken.

Loekanov zei gisteren dat die afzijdigheid een belangrijke rol heeft gespeeld bij de verwoesting van het gebouw in hartje Sofia. 'Er is geen rechtvaardiging voor dit gebrek aan doelmatigheid of passiviteit', aldus de premier. In een vraaggesprek zei hij minister van binnenlandse zaken Stojan Stojanov, die verantwoordelijk is voor de politie, op het matje te hebben geroepen.

Loekanov zei dat de afzijdigheid van de politie, die een uur lang passief bleef terwijl het gebouw van de voormalige communistische partij werd geplunderd, waarschijnlijk mede te wijten is aan de terughoudendheid die door de handhavers van de orde in Bulgarije is betracht sinds de val van het socialistische regime in november vorig jaar. 'We hebben bewust een beleid van grote terughoudendheid gevolgd. Dat heeft voor geruime tijd ook gewerkt', aldus Loekanov. De brandstichting in het partijhoofdkwartier is daarmee, zo zei hij, 'de prijs die we betalen voor het vermijden van openlijke fysieke confrontaties tussen de burgerij en de politie'. De oppositie, verenigd in de Unie van Democratische Krachten (SDS), heeft gisteren elke verantwoordelijkheid voor de incidenten van zondagavond van de hand gewezen. Sommige oppositieleiders hebben gesuggereerd dat de socialisten zelf de aanval op touw hebben gezet, in een poging de oppositie in diskrediet te brengen. Die suggesties werden gisteren door een leider van de socialisten, Filip Bokov, als 'schandelijk' afgewezen. Sommige SDS-woordvoerders hebben wel een intern onderzoek beloofd naar berichten als zouden de betogers zondag zijn aangevoerd door een SDS-voorman, Konstantin Trentsjev, leider van de vrije vakbond Podkrepa. Volgens de leider van de oppositie in het parlement, Petar Beron, verdient Trentsjev 'geen plaats in de SDS als blijkt dat hij heeft bijgedragen tot de gebeurtenissen van zondag'. (AP)