Lufthansa diep in de rode cijfers

ROTTERDAM, 29 aug. De Westduitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa heeft over de eerste helft van dit jaar, ondanks een hogere omzet, een verlies voor belastingen geboekt van drie miljoen D-mark, het eerste verlies in negen jaar.

Als oorzaak noemt Lufthansa de gestegen kosten en valutaverliezen. Vorig jaar behaalde Lufthansa in het eerste halfjaar nog een winst van 87 miljoen D-mark.

De totale omzet steeg niettemin met 6,6 procent tot 6,2 miljard D-mark. De daling van de dollar, inzakken van het vrachtverkeer, stijgende brandstofprijzen en kosten als gevolg van expansie hebben Lufthansa echter diep in de rode cijfers doen belanden.

Lufthansa is niet de enige Europese luchtvaartmaatschappij die slechte resultaten boekt. Het Scandinavische SAS maakte gisteren bekend dat zijn netto winst in het eerste halfjaar is gedaald met 38 procent tot 369 miljoen Zweedse kroon (circa 100 miljoen gulden). Eerder meldde KLM over het eerste kwartaal een daling van de netto winst van 82 procent tot 41,4 miljoen gulden.

Als gevolg van de Golfcrisis en de gestegen olieprijzen moeten de luchtvaartmaatschappijen voor het tweede halfjaar rekening houden met een forse stijging van de brandstofkosten.

Daarbij komt nog de daling van de dollar. Zo verloor Lufthansa in de eerste helft van dit jaar 130 miljoen dollar aan valutakoersdalingen, vooral door de daling van de dollar tegenover de D-mark.

Lufthansa is niettemin agressief aan het uitbreiden. De overneming van een kwart in het Oostduitse Interflug is echter voorlopig afgeketst op bezwaren van het Westduitse kartelbureau dat meent dat Lufthansa een monopoliepositie zou verwerven in een verenigd Duitsland. In april sloot Lufthansa met Aeroflot een joint venture voor modernisering van het internationale vliegveld Sjeremetjevo bij Moskou voor een bedrag van 750 miljoen D-mark.