Japan bereid Golf-regio met een miljard dollar te steunen

TOKIO, 29 aug. De Japanse regering zou bereid zijn de landen in het Golfgebied die negatieve gevolgen ondervinden van de economische sancties tegen Irak, financieel te steunen. Tokio wil een miljard dollar beschikbaar stellen, zo heeft het Japanse dagblad Yomiuri vandaag gemeld. De krant citeerde functionarissen van het ministerie van financien. De steun zou vooral bedoeld zijn voor Egypte, Turkije en Jordanie. De hulp is onderdeel van een pakket maatregelen, dat verder onder meer het leasen van schepen en vliegtuigen voor niet-militair transport in het Golfgebied omvat. Egypte loopt inkomsten mis doordat het scheepvaartverkeer door het Suez-kanaal is afgenomen. Turkije krijgt minder geld binnen omdat het land de oliepijpleiding van Irak naar de Middellandse Zee heeft afgesloten.

De regering van Jordanie heeft in een brief aan de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties de schade door het embargo tegen Irak geraamd op 1,56 miljard dollar, 42 procent van haar bruto nationaal produkt. De inkomsten uit transportheffingen nemen af, er is minder goedkope olie verkrijgbaar en arbeiders in het buitenland maken minder geld over.

Daarbij kan de buitenlandse schuld van 8,4 miljard dollar met 2,6 miljard dollar toenemen, doordat Jordanie zich garant heeft gesteld voor kredieten aan Irak. Verder lijdt Jordanie schade doordat banken geen kredieten of garanties meer willen verstrekken en omdat verzekeringsmaatschappijen hun premies hebben verhoogd. (Reuter)