Fiat snoeit in de produktie: 35.000 man tijdelijk opnon-actief

ROME, 29 aug. Autofabrikant Fiat zal zijn produktiecapaciteit met 10 procent inkrimpen omdat de verkopen in Italie tegenvallen. In totaal zullen 35.000 werknemers gedurende wisselende perioden van elk drie weken op non-actief worden gesteld. In die perioden zullen sommige fabrieken volledig worden stilgelegd.

De directie van Fiat heeft dit gisteren bekendgemaakt. De vakbondsbestuurders die de 117.000 Fiat-werknemers vertegenwoordigen, hebben gisteren laten weten dat zij zullen instemmen met de plannen van de directie, mits Fiat vasthoudt aan bestaande investeringsplannen. Het plan moet nog worden goedgekeurd door de Italiaanse overheid. 'Het feest is voorbij', liet bestuursvoorzitter Gianni Agnelli al in juni aan de aandeelhouders weten. In die maand bleven de resultaten vijf procent achter bij dezelfde maand een jaar eerder, in juli was dat zelfs zes procent. Het concern ging uit van een groei van de Italiaanse markt voor personenauto's met 2,2 procent. In het tweede kwartaal daalde de markt met 3,6 procent.

De Italiaanse wetgeving biedt de mogelijkheid om werknemers tijdelijk op non-actief te stellen als een bedrijf in moeilijkheden dreigt te komen. Werknemers krijgen een uitkering, die gelijk staat aan 85 procent van hun inkomen. De uitkeringen worden betaald uit een speciaal fonds waaraan de werkgevers een bijdrage leveren.

De driewekelijkse perioden gaan in op 24 september en zullen duren tot december. De produkie zal in die periode met 75.000 auto's worden verminderd tot 625.000 eenheden.

Volgens Maurizio Magnabosco, directeur personeelszaken, zijn deze maatregelen voldoende om vraag en aanbod weer in evenwicht te brengen.

Fiat is na Volkswagen de grootste producent van personenauto's in Europa. (Reuter, AP)