Extra bussen in spits voor werknemers Schiphol

SCHIPHOL, 29 aug. Met ingang van 3 september zullen dagelijks 44 speciale buslijnen in de spitsuren op Schiphol rijden. Daardoor zullen 25 plaatsen, waar veel werknemers van bedrijven op of bij de luchthaven werken, een rechtstreekse busverbinding hebben met Schiphol-Centrum en Schiphol-Oost. Het spitslijnennet wordt geexploiteerd door 'OV Services Schiphol', een samenwerkingsverband van de streekvervoerders Centraal Nederland en NZH, de particuliere vervoerder Beuk Lines, het Gemeentevervoerbedrijf Amsterdam en de NS. De bedoeling van het spitslijnennet is dat het aantal werknemers op en bij Schiphol dat met het openbaar vervoer reist, verdubbelt. Nu gaat van de ongeveer 38.000 werknemers, verdeeld over 500 bedrijven, ongeveer twintig procent met het openbaar vervoer.

De spitsbussen, die een uniform uiterlijk krijgen, zullen passagiers een gegarandeerde zitplaats, koffie en een krant bieden. De tarieven zullen aanvankelijk gelijk zijn aan die van het normale openbaar vervoer. Vanaf 1 januari is het spitslijnennet gemiddeld veertig tot vijftig gulden per maand duurder. Het ministerie van verkeer en waterstaat steekt 12 miljoen gulden in het spitslijnennet. Over twee jaar wordt bekeken of dit net voldoende passagiers heeft getrokken met name ex-automobilisten om te kunnen worden voortgezet.

Het spitsnet voor Schiphol krijgt voorlopig een capaciteit van zesduizend passagiers. De initiatiefnemers hopen dat 1 april volgend jaar al duizend automobilisten de overstap naar het openbaar vervoer hebben gemaakt. Nu pendelen 1300 a 1500 werknemers met de bus van en naar Schiphol.

De spitsbussen zijn in principe bedoeld voor Schiphol-werkers, maar ook andere passagiers kunnen instappen, mits zij bereid zijn de hogere tarieven te betalen. Die tarieven zijn overigens afgestemd op de fiscale mogelijkheden die bedrijven hebben bij de toepassing van reiskostenregeling voor werknemers die met het openbaar vervoer reizen.

Onderzoek van het bureau Arends en Samhout Dienstmarketing heeft uitgewezen dat 58,7 procent van de werknemers in elk geval bereid is een (gratis) proef van een week te doen met het spitslijnennet of met de trein.