Edberg lijdt nederlaag in eerste ronde

NEW YORK, 29 aug. De wereldranglijst van de tennissers biedt nauwelijks houvast voor betrouwbare voorspellingen. Dat werd op de tweede dag van de US-Open onomstotelijk bewezen. Stefan Edberg, de huidige nummer een van de wereld, had in de eerste ronde op Flushing Meadow niets in te brengen tegen de Sovjet-speler Alexander Volkov, 52ste in de mondiale rangschikking. De Zweed werd met 3-6, 6-7 (3-7), 2-6 uit het enkelspel verwijderd in New York, waar ook de Nederlander Paul Haarhuis in de eerste ronde roemloos werd uitgeschakeld.

De 23-jarige Volkov was binnen twee uur klaar met Edberg. De Zweed, na vier opeenvolgende toernooizeges de grote favoriet in New York, was geen schim van de speler uit de afgelopen maanden. Hij maakte onbegrijpelijk fouten, sloeg simpele groundstrokes meters uit, tobde met de service en werd aan alle kanten door Volkov gepasseerd. Kortom, iedere bezieling ontbrak en de vechtlust daartegen richtte zich op de arbitrage of zichzelf.

Paul Haarhuis verloor in de eerste ronde van de Spanjaard Tomas Carbonell: 7-6 (9-7), 6-7 (4-7), 4-6, 0-6. Aanvankelijk waren beiden aan elkaar gewaagd. Haarhuis bracht de eerste set op zijn naam, maar Carbonell bleef onbewogen en dwong in de verlenging van de tweede set het nodige geluk af. Hij zorgde niet alleen voor tijdelijk evenwicht, maar liet geinspireerd de balans in zijn richting doorslaan. Het verweer van Haarhuis duurde nog vier games in de derde set, de laatste was een formaliteit (6-0). (Reuter/ANP)