Dertien jaar cel geeist in cocaine-zaak

HAARLEM, 29 aug. Wegens betrokkenheid bij de invoer van 2.658 kilo cocaine is vanmiddag voor de Haarlemse rechtbank een straf van 13 jaar gevangenis geeist tegen een 50-jarige man uit Zandvoort.

De man was eigenaar van het bedrijf E + H in Woerden dat de afgelopen twee jaar in totaal 21 zendingen vruchtensap uit Cali in Colombia heeft geimporteerd. In minimaal vier van die vrachten heeft cocaine gezeten. De organisatie die zich met de handel bezighield, is in februari opgerold toen in een loods in IJmuiden een Europees record aan cocaine werd ontdekt. Eerder werden vijf Colombianen en drie Nederlanders in deze zaak veroordeeld tot straffen van zeven tot dertien jaar. Volgens officier van justitie, mr. O. van der Veen blijkt uit alles dat de verdachte wist dat de vruchtensaptransacties dekmantel waren voor de cocainesmokkel. De in Curacao geboren verdachte kreeg totaal voor een bedrag van 681.000 dollar aan sap geleverd maar hoefde in totaal slechts 44.000 gulden te betalen. Van der Veen zegt dat de verdachte in ruil voor zijn dekmanteloperaties gratis het sap kreeg. De Nederlandse verdachten hebben verklaard in de opdracht van de 50-jarige man te hebben gehandeld.

De verdachte zelf zegt van niets te weten. 'Ik ben nu eenmaal geen doorgewinterde zakenman', zei hij om te verklaren dat hij daardoor makkelijk kon worden gefopt door een Colombiaans drugskartel.