Dertien doden bij ongeluk met toestel van luchtmacht VS

FRANKFURT, 29 aug. Een Amerikaans C-5A Galaxy militair transportvliegtuig, dat dienst deed in het kader van de luchtbrug van de Verenigde Staten naar Saoedi-Arabie, is de afgelopen nacht, kort na het opstijgen van de basis Ramstein in West-Duitsland, neergestort en uitgebrand. Dertien van de zeventien inzittenden kwamen bij de ramp om het leven. Het vuur was na een uur geblust. De vier gewonden waren er vanmorgen nog allen ernstig aan toe. Het reddingswerk werd bemoeilijkt door de duisternis en de mist. Aan boord van het toestel, dat als zeer veilig geldt, waren voedsel, medicijnen en onderhoudsmateriaal voor de Amerikaanse troepen die in Saoedi-Arabie zijn gestationeerd. Naar de oorzaak van het ongeluk wordt een onderzoek ingesteld.

Ramstein, de grootste Amerikaanse luchtmachtbasis in Europa, is een belangrijk tussenstation voor vluchten tussen de Verenigde Staten en het crisisgebied in het Midden-Oosten. De C-5A, die met een capaciteit van 110 ton vracht het grootste transporttoestel is waarover de Verenigde Staten beschikken, had tien Amerikaanse reservisten aan boord die zich vrijwillig hadden gemeld voor de Operatie Desert Shield. Het ging daarbij onder meer om burgerpiloten die zich hadden aangemeld voor militaire operaties.

Precies twee jaar geleden deed zich op Ramstein ook een ernstig ongeluk voor toen drie Italiaanse vliegtuigen met elkaar in botsing kwamen tijdens een luchtshow. Daarbij kwamen zeventig mensen om het leven. (AP, DPA)Een Amerikaans militair transporttoestel, dat was ingezet bij de luchtbrug van de Verenigde Staten naar Saoedi-Arabie, is de afgelopen nacht bij de basis Ramstein in West-Duitsland neergestort. (Foto AP)