Bondskanselier waarschuwt tegen te hoge verwachtingen; Kohluitgejouwd in Halle

HALLE, 29 aug. De Westduitse bondskanselier Helmut Kohl heeft gewaarschuwd dat de herstructurering van de Oostduitse economie een 'pijnlijk proces zal zijn' en 'geen kwestie van weken of maanden, maar van jaren' wordt. Kohl zei dat gisteren bij het begin van de campagne van de Oostduitse CDU voor de regionale verkiezingen die op 14 oktober worden gehouden. Hij zei te kunnen begrijpen dat de Oostduitsers willen dat de salarissen omhoog gaan, maar wees erop dat 'lonen verbonden zijn met de ontwikkeling van de produktiviteit'.

Volgens officiele cijfers is het werkloosheidspercentage in de DDR opgelopen van 3,1 procent in juli tot 4,2 in augustus. De verborgen werkloosheid is overigens vele malen groter. Ongeveer 45.000 arbeiders hielden gisteren een waarschuwingsstaking voor hogere lonen en betere arbeidsomstandigheden.

Enkele honderden linkse betogers gooiden tijdens de verkiezingsmanifestatie in Halle tomaten en eieren naar de bondskanselier, zodat veiligheidsfunctionarissen paraplu's moesten gebruiken om de projectielen af te weren. Ook sprekers van de Oostduitse CDU, onder wie premier Lothar de Maiziere, werden door een deel van de aanwezigen uitgefloten. Kohl reageerde op de protesten door te zeggen: 'Als u wilt zien wat het resultaat is van veertig jaar communisme, dan hoeft u maar te kijken naar deze straatschenners met die blinde haat in hu ogen.'

Overigens kwamen er in totaal maar vijfduizend mensen naar Kohls toespraak luisteren, terwijl zijn aanwezigheid bij de campagne voor de eerste vrije verkiezingen in maart menigten van 150.000 mensen op de been bracht. De bondskanselier zei 'optimistisch' te zijn dat er nog deze week overeenstemming wordt bereikt over de tekst van het Verenigingsverdrag voor de twee Duitslanden. Onenigheid over een regeling van de abortuswetgeving en over de financiering van de toekomstige deelstaten in het oosten van Duitsland heeft de totstandkoming van het verdrag tot dusver opgehouden. Vandaag zijn de besprekingen daarover voortgezet. (Reuter, AP)