Blessure Romario smet op PSV-show

EINDHOVEN, 29 aug. Trainer Bobby Robson sprak over chemistry, een instinctieve reactie, waarmee PSV gisteravond op flitsende wijze met een 5-0 overwinning tegen FC Utrecht uit de startblokken schoot voor het nieuwe voetbalseizoen. Romario en Vanenburg staan te popelen om zich na een voor hun teleurstellend WK-voetbal op de reservebank weer te profileren, voor nieuwelingen als Erwin Koeman, John Bosman, de Roemeen Gheorghe Popescu maar ook voor Robson zelf betekende het duel het eerste officiele optreden voor het hondstrouwe Eindhovense publiek, ook gisteravond weer met 23.900 man sterk vertegenwoordigd in het Philips-stadion. 'Dit was natuurlijk een goed begin, een goede wedstrijd met goed voetbal', meende de voormalige Engelse bondscoach Bobby Robson. 'Iedereen in de groep stond op scherp. Er was vanavond bij iedereen duidelijk de wil iets te laten zien aan het publiek.' De PSV-show werd voornamelijk verzorgd door Romario, Vanenburg en Popescu, drie regisseurs die het spel nadrukelijk naar zich toe trokken. Romario en Vanenburg scoorden ieder twee keer voor PSV, Ellerman maakte het tweede doelpunt. Het duel was echter dermate eenzijdig dat Utrecht-trainer Cees Loffeld, die voor dit seizoen met een exodus van elf spelers bij zijn club werd geconfronteerd, gelaten verklaarde: 'Voor ons begint het seizoen pas zondag. Want tegen dit PSV was geen kruid gewassen.' De enige dissonant voor de Eindhovenaren was dat Romario na een botsing met Steinmann ondersteund door twee verzorgers het veld moest verlaten. Het gestrekte been van de Utrecht-verdediger had de linker knie geraakt van de Braziliaanse balvirtuoos. Romario werd onmiddellijk ter observatie naar het ziekenhuis vervoerd waar het gewricht in het gips is gezet. Foto's hebben inmiddels uitgewezen dat er niets lijkt beschadigd. Morgen wordt de knie opnieuw onderzocht. Romario mist zondag in elk geval de uitwedstrijd tegen NEC.

Eensgezindheid

Omdat aan de suprematie van PSV weinig viel toe te voegen werd de discussie van de PSV-internationals na afloop al snel verlegd naar het Nederlands elftal, waar Rinus Michels en Dick Advokaat tot en met het EK in 1992 in Zweden de scepter zwaaien. Vrijwel unaniem verklaarde het Eindhovense gezelschap het trainersduo een uitstekende keus te vinden van de KNVB, hoewel de opvallende eensgezindheid bij een wat nadere beschouwing toch gepaard ging met de nodige vraagtekens. Erwin Koeman: 'Ik vind het een goede zaak dat Michels komt. Want wie moet je anders nemen? Alleen Beckenbauer was misschien een mogelijkheid geweest. Meer keus was er in feite niet. Anderzijds moeten rond Michels wel wat hobbels worden weggenomen. Ik vind het allemaal best, maar hij is binnen de spelersgroep voor en tijdens het WK toch druk besproken geweest. ' Hans van Breukelen was wat het heikele voetbalonderwerp betreft kort van stof. 'We moeten eens ophouden met praten en eerst maar eens gaan voetballen', reageerde de doelman. 'Michels is in deze omstandigheid de beste keus denk ik.'

En Gerald Vanenburg: 'Natuurlijk is Michels een goede oplossing. Als de internationals hem niet accepteren wie dan wel? Veel belangrijker vind ik dat er met Frank Rijkaard wordt gepraat. Als hij er niet meer bij is in het Nederlands elftal mis je een speler van wereldklasse. Dat is toch doodzonde. Ik ken Frankie, er moet toch met hem te paten zijn?' Johnny Bosman, de speler die door het grote aantal bruikbare spitsen uit de boot viel voor het WK, heeft momenteel andere problemen. 'Het Nederlands elftal? Daar denk ik op dit moment helemaal niet aan', reageert hij nuchter op de Zeister ontwikkelingen. 'Ik moet eerst maar eens mijn draai zien te vinden bij PSV. Dat kan nog wel even duren, want het is nog wennen. Toch gaat het voor mijn gevoel met de wedstrijd beter.'

Uitdaging

Tegen Utrecht werd Bosman diep in de tweede helft vervangen door Twan Scheepers, het jeugdtalent in wie Guus Hiddink al een Eindhovense Van Basten zag, terwijl trainer Bobby Robson in de korte tijd dat hij in Eindhoven is zeer onder de indruk is geraakt van Scheepers. Robson ziet het zelfs als een persoonlijke uitdaging van Scheepers binnen afzienbare tijd een volwaardig international te maken.

De positie van Bosman komt daardoor wat in de knel. Hij moet ballen hebben van de flanken (die hij met de manier waarop PSV speelt niet krijgt) om aanvallend te kunnen excelleren. De kopsterke spits verdoet nu zijn krachten met verdedigend werk achter de aanval.

De aankopen Erwin Koeman en Gheorghe Popescu sluiten echter naadloos aan bij het PSV-concept. Vooral Popescu was gisteren op de libero-positie een speler van betekenis voor het elftal. Zijn rushes van achteruit gaven vaak een extra dimensie aan de aanvallende aspiraties van PSV, dat na het vertrek van Ronald Koeman naar Barcelona nooit meer over een goede vrije verdediger heeft beschikt.

    • Marc Serné