Bij Vredestein vervallen 115 banen

ROTTERDAM, 29 aug. Bij de verliesgevende bandenfabriek Vredestein in Enschede verdwijnen op korte termijn 115 banen. Op jaarbasis levert de inkrimping een besparing op van vijf miljoen gulden. Dat heeft de directeur van de bandendivisie van Vredestein, ir. P. L. Wiersema, vanmorgen bevestigd. Hij kondigde verder een efficientieverbetering aan die moet worden bereikt door functieverschuivingen en een kleinere directie.

Na de reorganisatie, waarbij geen gedwongen ontslagen vallen, blijven ongeveer 1.335 personeelsleden over. Volgens Wiersema staat de reorganisatie los van het mislukken van overnamebesprekingen met de Franse bandenfabrikant Kleber, eind juli.

Het organisatie-adviesbureau Berenschot heeft tot inkrimping geadviseerd na onderzoek in de onderneming. Van de 115 arbeidsplaatsen verdwijnen er vijftig doordat bestaande vacatures niet worden opgevuld. Bij de overige banen gaat het om oudere werknemers die gebruik kunnen maken van een vervroegde uittredingsregeling in de CAO. De industiebonden FNV en CNV vrezen dat er uiteindelijk toch meer banen zullen moeten verdwijnen. Ze dringen daarom bij de directie aan op programma's voor her-, om- en bijscholing van werknemers.

Volgens directeur Wiersema is Vredestein op zoek naar een gegadigde voor het hele concern, inclusief de divisie die fietsbanden, laarzen en industrierubber maakt. De mislukte overnamebesprekingen met Kleber betroffen alleen de noodlijdende bandendivisie.