Afgang amateur-viertal op WK-tijdrit in Japan

UTSUNOMIYA, 29 aug. Aan de finish in Utsunomiya barstte Toine Goense vanochtend in tranen uit. De 23-jarige Zeeuwse wielrenner voelde zich hoogst persoonlijk schuldig aan de afgang van het Oranje-viertal, dat op de 100 kilometer tijdrit bij de wereldkampioenschappen als achttiende was geeindigd. 'De spanning is voor mij te groot geweest', luidde de verklaring van de Zeeuwse amateur, die zijn metgezellen al na een kwart van de race moest loslaten. 'Vreselijk' vervolgde Goense, 'voor mijzelf, maar vooral voor mijn drie collega's. En dat terwijl het op de training steeds zo goed ging.'

Het vroege afhaken van Goense betekende een zware klap voor de drie andere Oranje-rijders, Rober van de Vin, Eric Knuvers en Richard Luppes. Zij begrepen meteen dat de medailles ver buiten bereik waren en zij kregen een nieuwe dreun toen zij, op veertig kilometer van het einde, werden ingelopen door de Zweedse equipe. Bondscoach Piet Kuys: 'Dit was een zwarte dag. Toch houd ik vol dat er een goede ploeg aan de start stond. Maar renners blijven mensen, zij zijn geen machines.' Sinds het nationale viertal in 1986 (Colorado Springs) wereldkampioen werd, hobbelt Nederland op dit onderdeel achteruit. In 1987 werd Oranje tweede evenals op de Olympische Splen van 1988. Bij het WK van vorig jaar bleek de afvaller Eric Cent van weinig waarde en reikten zijn drie teamgenoten niet verder dan de veertiende positie. In Utsunomiya, waar de Sovjet-Unie de gouden medaille greep en de DDR en West-Duitsland respectievelijk tweede en derde werden, kreeg de toch al geplaagde Kuys nog een fikse tegenvaller te verwerken.

Wilco Zuyderwijk brak vanochtend tijdens de training een pols en zal zaterdag ontbreken in de individuele wedstrijd om de regenboogtrui. Zuyderwijk belandde vanochtend met zijn voorwiel in een goot en kwam ten val. De coureur werd voor onderzoek naar het ziekenhuis van Utsunomiya overgebracht. Foto's wezen uit dat de pols gebroken was.