3M-Muziekprijs naar Jan Zekveld van Vara-matinee

LEIDEN, 29 aug. Aan Jan Zekveld, de artistiek leider van de concertserie de Vara-matinee, is vandaag in de Leidse Pieterskerk het 3M-muzieklaureaat toegekend.

Hij zal die prijs ter waarde van honderdduizend gulden, op 8 september bij de viering in het Amsterdamse Concertgebouw van het dertigjarig bestaan van de concertserie, in ontvangst nemen uit handen van minister d'Ancona (WVC). De prijs, ingesteld door het het internationale 3M-concern, werd eerder toegekend aan de altviolist Henk Guittart, de componist Theo Loevendie en de klavecinist en dirigent Ton Koopman.

Zekveld kreeg het laureaat dit jaar, omdat hij verantwoordelijk is voor 'de meest prikkelende, attractieve en toegankelijke concertserie van Nederland', zo zegt de jury, die bestond uit Frans de Ruiter (onder meer directeur van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag), Hein van Royen (artistiek directeur van het Concertgebouworkest), Peter Smids (directeur van de Utrechtse concertzaal Vredenburg), Marien van Staalen (solo-cellist van het Rotterdams Philharmonisch Orkest) en Jan van Vlijmen (componist en vanaf volgend jaar directeur van het Holland Festival). Volgens de jury onderscheidt de Vara-matinee, ook via radio en tv te volgen, zich door een consequente thematische programmering en een constant hoge kwaliteit van de concerten en concertant uitgevoerde opera's. 'De Vara-matinee is een uniek, door iedereen als briljant en onmisbaar erkend onderdeel geworden van het Nederlandse muziek- en opera-aanbod', aldus de jury.