Willy Vandersteen overleden

ROTTERDAM, 28 aug. De Belgische striptekenaar Willy Vandersteen is dinsdag op 77-jarige leeftijd overleden. Met zijn avonturen van Suske en Wiske verwierf hij na de oorlog internationale bekendheid. Inmiddels zijn meer dan tweehonderd Suske en Wiske-albums verschenen. Die werden in twintig talen vertaald. Uitgeverij De Standaard in Antwerpen schat dat er 160 miljoen exemplaren van zijn verkocht.

Naast Suske en Wiske tekende Vandersteen ook series als Bessy, De Rode Ridder, Jerom, Robert en Bertrand, en De Geuzen. Aanvankelijk maakte Vandersteen alle verhalen zelf, waarbij hij zich vaak diepgaand historisch documenteerde. Later ontwierp hij nog slechts een schema, dat vervolgens volgens de vaste formule werd uitgewerkt door de tientallen medewerkers van Studio Vandersteen.