VN-kantoor voor vluchtelingen mogelijk gesloten

DEN HAAG, 28 aug. Het Haagse kantoor van de Hoge Commissariaat voor Vluchtelingen van de Verenigde Naties (UNHCR) wordt mogelijk voor het eind van dit jaar gesloten. Het werk zal in dat geval worden overgenomen door de vestiging in Brussel.

Zo luidt althans het voorstel in een brief van VN-commissaris T. Stoltenberg aan de Nederlandse regering. Achtergrond voor de mogelijke sluiting van het Haagse kantoor is de zorgelijke financiele situatie van het Hoge Commissariaat. Het tekort van de UNHCR werd vorig jaar wereldwijd geschat op 80 miljoen dollar. De Tweede Kamer heeft onlangs bij minister Van den Broek (buitenlandse zaken) gepleit voor het openhouden van het Haagse kantoor van de UNHCR in verband met het toezicht van de VN op de uitvoering van het Akkoord van Schengen.