Van de schrik bekomen

Zodra er al te veel politiek in het spel komt, raken financiele markten de kluts kwijt.

De vriendelijke overneming van Oost-Duitsland werd van het begin af verwelkomd. Maar de financiele wereld reageerde geschrokken op de poging tot de onvriendelijke overneming van Koeweit.

De vrees was zoals zo vaak bij overnemingen dat de consument de dupe zou worden. Maar onder aanvoering van 's werelds grootste olie-verbruiker, de Verenigde Staten, hebben de bevoegde autoriteiten maatregelen genomen om een lage olieprijs veilig te stellen.

Dat de financiele wereld zich in verwarring liet brengen komt misschien doordat handelaren tegenwoordig niet alleen naar de droge cijfertjes op hun Reuters-schermen kijken, maar ook de televisiebeelden van CNN tot zich nemen.

Zodra daar oorlogsschepen verschenen, was hun eerste neiging te verkopen. Vervolgens was de vraag wat te doen met de opbrengst. Goud is niet rendabel in tijden van hoge reele rente. Dollars zijn niet in trek, omdat de Amerikaanse banken het zo moeilijk hebben, Japan heeft zelf geld over en in Europa weet niemand wat de fusie van de Duitse eenwording echt zal kosten. Dus per saldo gebeurde er buiten de oliemarkt niets, al zakten bij gebrek aan vraag de dollar en de aandelenkoersen.

Maar zonder handel is er geen leven in de financiele markten. Na vier weken stilzitten proberen de koopjesjagers het daarom nu maar weer.

Volmac

De koers van Volmac kruipt weer omhoog na een dieptepunt van 30 gulden vorige week. (De introductieprijs was 68 gulden in mei 1988). Nu in het bestuur de voormalige tennisleraar van oprichter Van Oosterom (die vond dat de man zo goed mensen kon motiveren) is vervangen door een meer professionele kracht, moet Volmac laten zien dat het volwassen is geworden.

Niet alle tekenen wijzen daarop. Hoewel ex-Philips topman mr. ir. F. C. Rauwenhoff commissaris bij Volmac is, heeft Philips toch BSO verkozen als strategische partner.

Van het initiatief van de World Software Group is sinds prof. A. van der Zwan in mei vorig jaar aankondigde 1 miljard dollar te zoeken om een internationaal netwerk op te bouwen, niets meer vernomen. Terwijl er toch genoeg geld rond gaat in de branche. Onlangs kocht het Franse Cap Gemini Sogeti voor ongeveer 750 miljoen gulden (de beurswaarde van heel Volmac is nu 800 miljoen) de meerderheid in Hoskyns, de grootste partij op de Britse markt en kocht het Japanse Fujitsu de Britse computerfabrikant ICL.

Beursregels

In Amsterdam treedt de beurs de laatste tijd harder op tegen overtreders van regels. zoals tegen Klene's dropfabriek, of Wella.

Maar al te veel regels heeft Amsterdam nog niet. In Engeland is de ex-topman van Guinness schuldig bevonden aan het opvijzelen van zijn eigen aandelenkoers tijdens een bod. In Nederland mag dat. In Engeland riskeert de topman van Polly Peck die zei een bod op zijn eigen bedrijf te overwegen maar dat toch maar niet deed, zeven jaar gevangenisstraf. In Nederland mocht het management van Macintosh het ene plan na het andere steunen om toch maar niets te doen en mocht het Britse Bridon na tegenvallende halfjaarcijfers van Verto zonder consequenties afzien van zijn aangekondigde plannen om een bod uit te brengen.