Te veel dichtgespijkerde programmaschema's

Salman Rushdie heeft een televisie-interview toegestaan. Op een geheime lokatie ontving hij de ploeg van de Southbank Show, sinds jaar en dag de vooraanstaande cultuurrubriek van het commerciele station London Weekend Television. Het gesprek met interviewer Melvyn Bragg duurde drie uur en zal, volgens berichten in de Britse pers, tot een programma van 40 minuten worden gemonteerd, dat op 30 september wordt uitgezonden. Rushdie was op zijn best, zo wordt gezegd scherpzinnig, geestig en in goede conditie.

Melvyn Bragg maakt meestal hoogst ordentelijke programma's, waarvan hier zelden iets te zien is omdat de Nederlandse kabelnetten nu eenmaal niets van ITV doorgeven. Een enkele keer vertoont de BRT een filmportret van Bragg (en morgen zendt de NOS zijn gesprek met Alec Guinness uit). Daarbij blijft het. De vraag is dus wat er straks in Nederland van dat gesprek met Rushdie zal doordringen. Een paar fragmenten in het journaal? Een langer fragment in een actualiteitenrubriek? Door hun dichtgespijkerde programmaschema's, gecoordineerd tot en met, is het de omroepen vrijwel onmogelijk om af te wijken van hetgeen in de programmabladen is vermeld. Zie wat er gebeurde met de Golf-crisis op Nederland 2: het was na een paar extra uitzendingen al snel weer afgelopen met de dagelijkse, alerte verslaggeving. Het verstoorde de schema's. Alleen de NOS en de VPRO minder dan de andere gepreoccupeerd met kijkcijfers durven soms nog een flinke ingreep aan. Wat de VPRO zondagavond deed met een aangekochte documentaire over de schending van mensenrechten in Irak, vormde een informatieve aanvulling op het bestaande nieuwsaanbod. Het aangekondigde programma schoof vervolgens bijna een uur op. Voor de meeste andere omroepen is zoiets een schrikbeeld.

Daarom durf ik er niet al te vast op te rekenen, dat de complete Southbank Show met Salman Rushdie snel door een van de Nederlandse omroepen zal worden uitgezonden. Ze hebben nog een maand de tijd om mijn ongelijk aan te tonen.

    • Henk van Gelder