STEVIE RAY VAUGHAN 1954-1990; Gitaarvirtuoos

De Amerikaanse bluesgitarist Stevie Ray Vaughan (35) is gisteren omgekomen bij een helikopterongeluk in de staat Wisconsin. Ook de piloot en de drie andere passagiers, allen medewerkers van Eric Clapton, kwamen om. Kort voor het ongeluk had Vaughan samen met Clapton en Robert Cray opgetreden op een festival.

Vaughan werd niet alleen in traditionele blueskringen gewaardeerd. Behalve door oude bluesgitaristen als Muddy Waters en B. B. King liet de gitaarvirtuoos Vaughan zich vooral inspireren door Jimi Hendrix, van wie hij bij zijn optredens veel 'citaten' gebruikte. Ook zette hij verschillende nummers van Jimi Hendrix op de plaat. Maar Vaughan was met zijn eigen, rauwe stijl veel meer dan alleen Hendrix-epigoon. Al op zijn dertiende trad Vaughan op in de clubs van zijn geboorteplaats Dallas. Later stapte hij over van de bas op een zessnarige elektrische gitaar en in 1978 richtte hij de groep Double Trouble op. David Bowie raakte in 1982 zo onder de indruk van Vaughans spel dat hij hem vroeg mee te spelen op zijn plaat Let's Dance. Pas in 1983 maakte Double Trouble zijn eerste plaat, Texas Flood, waarvan het titelnummer werd bekroond met een Grammy Award. Het was het begin van Vaughans succes. Zijn laatste plaat, In Step, kreeg vorig jaar opnieuw een Grammy, maar het waren toch vooral de lange gitaarsolo's van zijn live-optredens die Vaughan tot een traditionele gitaarheld maakten. 'Wat moet ik nu nog spelen?',zou Rolling Stones-gitarist Ron Wood ooit verzucht hebben, na het zien van een optreden van Vaughan.