Partij in Sofia: aanval provocatie

SOFIA, 28 aug. In politieke kringen in Bulgarije is met consternatie gereageerd op de bestorming van het hoofdkwartier van de socialistische (ex-communistische) partij. Volgens sommige politici en politiefunctionarissen ging het om een voorbereide provocatie van tegenstanders van de regerende socialisten.

Bij het incident brandde het hoofdkwartier van de partij het grootste gebouw van Sofia grotendeels uit; de brandweer kon urenlang niet ingrijpen door het verzet van betogers die brandweerauto's tegenhielden en brandslangen doorsneden.

De socialisten organiseerden gisteren een massabijeenkomst. Er verschenen vijfduizend mensen die werden toegesproken door partijleider Aleksandur Lilov. Lilov noemde de aanval op het partijhoofdkwartier 'een typisch neo-fascistische gebeurtenis', die 'geen ongeluk' zou zijn geweest maar 'zorgvuldig en langdurig was voorbereid'. 'Deze barbaarse daad is een van de gevaarlijkste uitingen van de reactionaire krachten en haviken van de oppositie die we neo-fascisten noemen', aldus Lilov. 'Ze willen het land naar de afgrond en naar de burgeroorlog dringen. Maar we zijn niet bang. We zijn in staat ons te verdedigen.' De commandant van de Bulgaarse politie, kolonel Christo Velitsjkov, noemde tijdens een radio-interview de aanval op het socialistische hoofdkwartier een 'samenzwering'.

Er zijn, zei hij, 'redelijke vermoedens' die in die richting wijzen. Tot de ernst van de incidenten van zondag hebben volgens de kolonel ook 'de overdreven aanvallen van sommige politici en media op de politie' bijgedragen. Inmiddels heeft de politie opdracht gekregen met alle middelen incidenten als die van zondag in Sofia te voorkomen.

Petar Beron, de leider van de oppositie in het parlement, gaf gisteren op een persconferentie toe dat de demonstranten die zondag overgingen tot de aanval op het reusachtige gebouw van de partij werden aangevoerd door een leider van zijn eigen Unie van Democratische Krachten (SDS). Hij wilde geen naam noemen, maar duidelijk is dat hij doelde op Konstantin Trentsjev, de leider van de vrije vakbond Podkrepa. (AFP, UPI)