Massale staking op rouwdag in Soweto

SOWETO, 28 aug. In de zwarte woonoorden rondom Johannesburg is gisteren massaal gestaakt uit protest tegen het geweld dat de afgelopen twee weken aan meer dan 500 mensen het leven heeft gekost. In Soweto waren omstreeks 50.000 mensen op de been bij de begrafenis van acht slachtoffers van het geweld.

Vele tienduizenden arbeiders hadden gehoor gegeven aan de oproep van het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) en verwante organisaties een dag te staken als rouw om de doden en te protesteren tegen de vermeende samenzwering van de politie bij het geweld. Het openbare leven in het gebied rondom Johannesburg, het industriele hart van Zuid-Afrika, kwam praktisch geheel stil te liggen.

Zwaarbewapende soldaten en politieagenten waren aanwezig bij de gehele begrafenisplechtigheid, maar er deden zich geen incidenten voor. Een massale begrafenisstoet was samengestroomd in het Jabulani-stadion waar aartsbisschop Desmond Tutu, Nobelprijswinnaar voor de vrede, een toespraak hield. Ook ANC-leider Walter Sisulu sprak de menigte toe.

Tutu herhaalde in zijn toespraak de beschuldigingen van het ANC dat de politie niet onpartijdig was geweest tijdens het geweld, maar de kant van de Inkatha-strijders had gekozen en hen zwaar bewapend had gelaten, terwijl ze de tegenstanders hadden ontwapend en met traangas bestookt. 'Onze vrijheid is nabij, maar er zijn mensen die ons onze vrijheid niet gunnen en daarom hebben ze ons tegen elkaar laten vechten', zei Tutu.

De aartsbisschop deed een beroep op de zwarte jongeren die bij de gevechten betrokken zijn geweest om weer naar school te gaan en een goede opleiding te volgen.

Na de bijeenkomst in het stadion liep de menigte acht kilometer door de straten van Soweto naar een stoffig kerkhof waar de acht slachtoffers van het geweld werden begraven. De menigte groeide aan bij het lopen door de straten van Soweto. Er werd met spandoeken gezwaaid en er werden vrijheidsliederen gezongen.

    • Allister Sparks