'Libie zat achter aanslagen in Israel'

WASHINGTON, 28 aug. Libie was de belangrijkste macht achter de mislukte Palestijnse aanslag op doelen in Israel die in mei door de Israelische marine vlak voor een Israelisch strand werd verijdeld. In een rapport dat gisteren door het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken werd vrijgegeven wordt de Libische houding beschreven als 'een van de duidelijkste voorbeelden tot dusverre van staatssteun voor terrorisme'.

Libie blijft internationaal terrorisme beschouwen als werktuig van zijn buitenlandse politiek, ondanks zijn beloften van 1989 een eind te maken aan zijn steun voor terrorisme, aldus het State Department. De verantwoordelijkheid voor de actie werd indertijd opgeeist door Abul Abbas, leider van het Palestijns Bevrijdingsfront, een groep die deel uitmaakt van de Palestijnse Bevrijdings Organisatie (PLO). In verband daarmee schortten de Verenigde Staten korte tijd later de Amerikaanse dialoog met de PLO op. Volgens het gisteren vrijgegeven rapport begonnen de voorbereidingen voor de actie al in oktober 1988, met de opleiding van Palestijnse commando's in een Libische militaire basis. Libie verschafte voorts de speedboten die bij de actie werden gebruikt en het vrachtschip dat de boten tot voor de kust bracht. (UPI)