KGB opent dossiers Wallenberg

MOSKOU, 28 aug. De KGB en andere Sovjet-instanties hebben toegezegd mee te werken aan een onderzoek naar de lotgevallen van Raoul Wallenberg; ze gaan er niet langer meer van uit dat Wallenberg, zoals tot nu toe van Sovjet-zijde is volgehouden, in 1947 in een Moskouse gevangenis is gestorven. Dat is gisteren in Moskou gezegd door Irwin Cotler, een Canadese jurist die al tien jaar onderzoek doet naar het lot van Wallenberg.

De Zweedse diplomaat Raoul Wallenberg heeft, verbonden aan de Zweedse ambassade in Boedapest, in de laatste jaren van de oorlog tienduizenden Hongaarse joden gered van transport naar de Duitse vernietigingskampen door hen van papieren te voorzien en vaak ook te verbergen. Hij werd voor het laatst gezien op 17 januari 1945, toen hij een afspraak had met een Sovjet-generaal. Bij die gelegenheid werd hij gearresteerd. De Sovjet-Unie heeft altijd volgehouden dat Wallenberg op 17 juli 1947 aan een hartaanval is overleden in de Moskouse Loebjankagevangenis. De buitenwereld heeft die lezing nooit geloofd; de afgelopen veertig jaar heeft een aantal ooggetuigen laten weten Wallenberg in Sovjet-kampen te hebben gezien.

Volgens Cotler is de toezegging van de KGB en andere Sovjet-instanties een doorbraak. Van Sovjet-zijde is beloofd dat de dossiers met betrekking tot Wallenberg open gaan. Ook krijgen onderzoekers als Cotler medewerking bij het benaderen van ooggetuigen en bij het bezoeken van plaatsen waar de Zweed zou zijn gezien. Een commissie, waarvan Cotler en een halfbroer van Wallenberg deel uitmaken, gaat al deze week naar een kamp in Vladimir, niet ver van Moskou, waar Wallenberg nog in 1987 zou zijn gezien.

Wallenberg is nu, als hij nog leeft, 77 jaar oud. Volgens Cotler is het 'zeker' dat Wallenberg niet in 1947 is gestorven, 'waarschijnlijk' dat hij in de jaren vijftig en zestig nog leefde en 'geloofwaardig' dat hij in de jaren zeventig en tachtig nog in leven was. (Reuter)