Irak pakt groep Zweden op, toont Britten op televisie

AMMAN/WASHINGTON, 28 aug. Terwijl Irak gisteren opnieuw een aantal vastgehouden buitenlanders Britten, een Westduitser en een Australier op de televisie vertoonde, met gerustellende verklaringen over hun behandeling, werden andere buitenlanders opgepakt en naar onbekende bestemmingen overgebracht.

De buitenlanders werden aan het woord gelaten in een speciaal Arabisch ondertiteld programma, 'Gastennieuws'.

Ze kregen de gelegenheid de familie thuis de groeten te doen. De uitzending werd gisteren in Londen in scherpe termen veroordeeld als een poging de internationale publieke opinie te misleiden met buitenlanders die tegen hun wil in Irak worden vastgehouden.

De Iraakse autoriteiten pakten gisteren een groep van 57 Zweden op in de 'oliestad' Mosul, op vijftien kilometer afstand van de Turkse grens. De Zweden, van wie een aantal werkzaam is voor het telecommunicatiebedrijf Ericsson, werden overgebracht naar Bagdad. De Zweden waren eerder teruggestuurd toen ze, deel uitmakend van een grotere groep, trachtten naar Turkije te reizen. Een groep van ruim twintig Fransen, die eerder uit hun woningen waren gehaald, blijkt te zijn ondergebracht in een hotel in Bagdad.

Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken maakte gisteren bekend dat een Amerikaan die in Irak werd vastgehouden tijdens een verhoor door de autoriteiten aan een hartaanval is bezweken. Amerikaanse diplomaten is aangeboden bij de autopsie aanwezig te zijn.

De vluchtelingenstroom uit Irak naar Jordanie houdt inmiddels onverminderd aan. Gisteren kwamen dertienduizend mensen bij Ruweished de grens over, onder wie bijna vierduizend Egyptenaren. Zij mochten doorreizen naar de havenstad Aqaba; bijna tweeduizend andere vluchtelingen, afkomstig uit Aziatische en Arabische landen, werden halverwege de reis naar Amman opgevangen en naar Ruweished teruggestuurd omdat men in Amman geen opvangstmogelijkheden meer heeft. Sinds vrijdag zijn in totaal 70.000 vluchtelingen de grens overgekomen. Onder de buitenlanders die gisteren Irak mochten verlaten bevonden zich twee Amerikanen die bij Ruweished werden doorgelaten, negentien Japanse zakenlieden die van Bagdad naar Amman mochten vliegen, en 136 Polen die in Bagdad op een vliegtuig naar Warschau werden gezet. In Moskou arriveerden 240 Sovjet-burgers per vliegtuig. Vierhonderd vluchtelingen, afkomstig uit Aziatische landen, kwamen de Iraaks-Iraanse grens over. Een Britse cameraman, die van de Iraakse autoriteiten toestemming had gekregen te vertrekken, werd gisteren op het vliegveld van Bagdad alsnog tegengehouden.

Bulgarije heeft gisteren Irak gedreigd met 'vergeldingsmaatregelen' als de Iraakse autoriteiten een groep van 191 Bulgaarse vrouwen, kinderen en zieken geen toestemming geeft naar huis te gaan. Aan welke maatregelen wordt gedacht werd in de bekendmaking van het ministerie van buitenlandse zaken in Sofia niet duidelijk gemaakt. Er zijn negenhonderd Bulgaren in Irak.

Griekenland heeft gisteren een Iraaks voorstel van de hand gewezen voor een voorkeursbehandeling voor de 180 Grieken in Koeweit en Irak. Volgens ee Griekse regeringswoordvoerder heeft de Iraakse ambassadeur in Athene gezegd dat Irak de Grieken 'goedgunstig' zal behandelen als de Griekse regering haar standpunt ten aanzien van de VN-sancties wijzigt.

De zenuwenoorlog rondom de ambassades in Koeweit houdt inmiddels onverminderd aan. Er zijn nog circa dertig ambassades open en bemand. Bij een aantal vertegenwoordigingen zijn water en elektriciteit afgesneden; dat heeft bij sommige ambassades tot noodtoestanden en tot een 'tijdelijke' sluiting geleid. Zo zijn gisteren de Hongaarse, Nigeriaanse en Oostduitse ambassades gesloten en overwegen de Turken hun gebouw eveneens te ontruimen.

De Libanese ambassadeur en zijn twaalf leden tellende staf zijn, zo bleek gisteren, niet door de Iraakse autoriteiten gearresteerd; ze bevinden zich in Bagdad en komen naar Beiroet. Aanvankelijk was gemeld dat de ambassadeur was gearresteerd toen hij trachtte naar Saoedi-Arabie te rijden. (Reuter, UPI, AP, AFP)