Fransen zullen niet voor geweld terugschrikken

PARIJS, 28 aug. Frankrijk zal niet terugschrikken voor het gebruik van geweld om de naleving van het embargo tegen Irak te doen naleven. Dat heeft premier Michel Rocard gisteren gezegd in een bijzondere zitting van de Nationale Assemblee, die daarvoor van vakantie was teruggeroepen.

Frankrijk stuurt de gevechtshelikopters die aan boord zijn van het vliegdekschip Clemenceau, dat vandaag de haven van Djibouti heeft verlaten op weg naar de Golf, naar Saoedi-Arabie, zo heeft een woordvoerder van president Mitterrand laten weten. Deze aankondiging kwam na een bezoek van de Saoedische minister van buitenlandse zaken, prins Saud al-Faisal, aan Mitterrand. Maar de woordvoerder wees erop dat de beslissing al genomen was op basis van een eerder verzoek van de Saoedische autoriteiten. Eerder stuurde Frankrijk al 160 man grondtroepen naar de Verenigde Arabische Emiraten.

Frankrijk heeft alle demonstraties ten gunste van de Iraakse president, Saddam Hussein, verboden. Minister van buitenlandse zaken Roland Dumas zei gisteren in de Senaat dat Frankrijk pro-Iraakse betogingen niet kan toestaan zolang Franse staatsburgers door de Irakezen als gijzelaar worden vastgehouden. Het ministerie van binnenlandse zaken zal het verbod de komende dagen nader formuleren.

De Franse autoriteiten hebben verscherpte veiligheidsmaatregelen op internationale vliegvelden genomen om zich te beschermen tegen mogelijke terroristische aanslagen. 'We zijn waakzaam bij alle gevoelige vluchten en passagiers uit het Midden-Oosten', aldus een woordvoerder van het ministerie van binnenlandse zaken.

In zijn rede voor het parlement liet premier Rocard krijgshaftige taal horen. 'We weten allemaal dat er geen gelukkige oorlog bestaat. Niemand van ons overweegt zonder zorg alleen al de veronderstelling van de inzet van de gewapende macht. Maar niemand van ons zal weifelen in het licht van een situatie die door anderen is geschapen als er geen andere middelen zijn om het respect voor onze principes te bewaren.' Frankrijk heeft momenteel elf oorlogsschepen in of op weg naar het Golf-gebied. Het vliegdekschip Foch zal nog aan deze strijdmacht worden toegevoegd, als dat nodig mocht zijn. In een boodschap aan het parlement liet Mitterrand weten dat niets zal worden nagelaten dat kan bijdragen aan de bevrijding van de 525 Fransen die zich nog in Irak en Koeweit bevinden. Van hen zijn inmiddels veertig door de Irakezen naar onbekende locaties in Irak afgevoerd. (Reuter, AFP, AP)