Een ongewoon sterke start van Boris Becker op Flushing Meadow

NEW YORK, 28 aug. Titelverdediger Boris Becker is het open Amerikaans tenniskampioenschap op Flushing Meadow tegen zijn gewoonte in indrukwekkend gestart. De tweede geplaatste Westduitser had in Juan Aguilera een sterk ingeschatte tegenstander, maar hij veegde de Spaanse nummer 19 van de wereldranglijst in drie sets van de baan: 7-5, 6-3, 6-2. Becker, die dit jaar nog geen toernooi van het Grand Slam heeft gewonnen tegen twee vorig jaar, kwam na een gelijkopgaande eerste set in zijn normale aanvalsspel. Aguilera miste de kans de eerste set bij 5-3 uit te serveren, nadat hij door Beckers opslag brak.

Becker nam bij het dreigende setverlies alle risico's om naar het net te rennen, vond plotseling zijn beproefde aanvalsspel en daverde achter elkaar op de overwinning af. Binnen twee uur was de partij voorbij. Becker eindigde de wedstrijd in grootste stijl, met een acrobatische drop volley. Na afloop verklaarde Becker zich uitstekend in vorm te voelen. 'Ik heb mijn vertrouwen teruggekregen toen ik onlangs in Indianapolis voor het eerst in zes maanden weer een groot toernooi won. Het is altijd prettig een toernooi te winnen vlak voor een Grand Slam.' Voor Mats Wilander, twee jaar geleden op dezelfde baan winnaar, kwam gisteren reeds het einde. De ver weggezakte Zweed verloor van de achtste geplaatste Amerikaan Brad Gilbert: 6-4, 3-6, 6-3, 7-5. 'Het is duidelijk dat het steeds moeilijker wordt na elke nederlaag', stelde Wilander vast. In zijn laatste zes toernooien boekte hij slechts twee overwinningen. De nieuwe generatie maakte bij de open Amerikaanse tenniskampioenschappen in New York in de persoon van Monica Seles een stormachtige entree. De kampioene van Rolans Garros stond op het stadion-court de Bulgaarse Elena Pampoulova geen game toe (6-0, 6-0) en nam in de zenuwenoorlog met Steffi Graf resoluut het initiatief. Toen halverwege de middag een stortbui de banen onder water zette, stond de Westduitse tegen de uit de kwalificatie voortgekomen Canadese Maureen Drake pas met 4-1 voor. Na twee onderbrekingen vol bliksem en onweer bracht zij de partij met 6-1, 6-1 op haar naam.

Grafs gezicht stond evenzeer op onweer. Onofficieel was haar een vrije dag beloofd na de twee uur durende strijd tegen Jennifer Capriati (6-3, 5-7, 6-3) de dag tevoren in New Jersey. Op het laatste moment werd het wedstrijdschema echter gewijzigd. Maar Capriati bleef wel in het bezit van haar extra rustdag. De regen kwam niet onverwacht. De 256 spelers en speelsters begonnen hun tweeweekse evenement, waarin 6,3 miljoen dollar omgaat, in uiterst broeierige weersomstandigheden. Thomas Muster, na Flushing Meadow voor tien weken geschorst door de internationale bond, was de eerste van de geplaatste mannen, die zich voor de volgende ronde plaatste. Zijn Finse tegenstander Aki Rahunen bezweek aan de hitte en gaf op bij een achterstand van 5-7, 6-4, 6-0, 3-0. Muster is als zesde geplaatst.

Brenda Schultz

Brenda Schultz, de eerste Nederlandse die op de baan kwam, bleek weer eens in het dal achter de golf te verkeren. Nog geen anderhalve maand geleden bereikte ze op Wimbledon via overwinningen op Temesvari, McQuillan en Betsy Nagelsen voor de derde maal in haar carriere de laatste zestien van een Grand-Prixtoernooi. Nu verloor zij met 2-6, 4-6 van Julie Halard, een Francaise die zonder servivan enig belang toch tot de eerste dertig van de wereld is doorgedrongen. Miriam Oremans deed het, fris uit het kwalificatietoernooi, beter. De bijna 18-jarige speelster uit Berlicum versloeg de Amerikaanse Stacey Martin met 6-3, 2-6, 6-2 en kwalificeerde zich daarmee voor de vuurproef: een ontmoeting met de als achtste geplaatste Mary Joe Fernandez. Vooropgesteld dat de Amerikaanse door de eerste ronde komt.