Amsterdamse beurs maakt pas op de plaats

ROTTERDAM, 28 aug. De Amsterdamse beurs maakte vandaag pas op de plaats na de forse stijging van gisteren. De stijgingen op de beurs van Londen, die gisteren was gesloten, was niet voldoende om Amsterdam een steuntje in de rug te geven.

AMSTERDAM De aandelenkoersen op de Amsterdamse effectenbeurs zijn vanochtend iets gedaald. 'We zijn maandag te hard van stapel gelopen', zei een handelaar.

In de loop van de ochtend wisten een aantal koersen nog aan te trekken, maar in de middag viel het koersniveau weer iets terug. De stijging van 79 punten op Wall Street was gisteren al in de koersen verdisconteerd. De obligaties waren 10 cent tot twee dubbeltjes hoger.

Met uitzondering van KLM moesten alle internationals in koers achteruit. De luchtvaartmaatschappij profiteerde van de forse olieprijsdaling en won drie dubbeltjes op fl.24,20. Akzo verloor twee kwartjes op fl.94 en Philips moest zes dubbeltjes terug op fl.23,60. Een handelaar wees op de grote omzet in ABN Amro. Sommige beleggers zijn bezig een belang van vijf procent op te bouwen, terwijl andere hun vijf procent in de certificaten inruilen tegen een belang van vijf procent in de preferente aandelen. Ook in de inschrijfrechten voor de prefs werd flink gehandeld. Vraag en aanbod hielden elkaar echter in evenwicht, zodat de koers werd gehandhaafd op fl.34,80 voor de certificaten en fl.0,31 voor de claims.

Gist-brocades moest een flinke stap terug doen als gevolg van de winstdaling in het eerste halfjaar. Gist leverde fl.1,10 in op fl.26. De opleving van Nedlloyd op maandag was van korte duur. Het Rotterdamse havenfonds verloor dinsdag fl.2,20 op fl.50,50. In de verzekeringsfondsen namen de beleggers een voorschot op de betere halfjaarcijfers van Aegon. Toen Aegon om 11.30 uur uit de handel werd genomen was het fonds al fl.1,80 hoger op fl.117,40.

Nationale-Nederlanden raakte wat uit de gratie met een verlies van twee dubbeltjes op fl.58,60 en Amev leverde eveneens twee dubbeltjes in op fl.50,90. Op de lokale markt werd de toon gezet door bedrijven die maandag met hun halfjaarcijfers kwamen. Polynorm mocht aan de winst van fl.15 op maandag nog fl.5,50 toevoegen op fl.131. Randstad pakte fl.0,90 op fl.46,30. Beleggers beoordeelden de winstdaling van Tulip met twintig procent toch als positief, omdat de resultaten nog altijd veel beter waren dan in de tweede helft van 1989. Het Bossche computerfonds trok fl.1,50 aan tot fl.40. Crown van Gelder, die maandag al een forse omzet boekte, won fl.3,50 op fl.112,50. GTI pakte fl.8 op fl.208 en Getronics veroverde fl.2 op fl.33,70.

TOKIO Deaandelenkoersen op de effectenbeurs in Tokyo gingen vandaag opnieuw omhoog. Het Nikkei-koersgemiddelde van 225 fondsen steeg met 569 punten ofwel 2,26 procent tot 25.710,76. Gisteren pakte het koersgemiddelde er al 976 punten bij.

De aandelenhandel kreeg vleugels in reactie op het nieuws dat de olieprijzen op de wereldmarkt sinds maandagmiddag met meer dan vier dollar per vat (van 159 liter) zijn gedaald. In de ochtenduren van de handel steeg het koersgemiddelde met drie procent, maar moest terug toen het gerucht de vloer bereikte dat Irak enkele van de buitenlandse gijzelaars had gedood.

NEW YORK De effectenbeurs van New York is gisteren omhoog geschoten nadat de spanning in het Midden-Oosten wat was afgenomen en er koortsachtig diplomatiek overleg op gang was gekomen. Bovendien reageerde de effectenbeurs op een scherp dalende olieprijs. Al met al eindigde het Dow Jones-gemiddelde van 30 industriele fondsen met een winst van 78,72 punten op 2611,64, de grootste winst op een dag sinds 11 maanden.

De dollar noteerde kort voor het einde van de handel op de wisselmarkt van New York fl.1,7460 tegen een slot afgelopen vrijdag van fl.1,7580. De daling van de dollar was gisteren al ingezet op de Europese wisselmarkten. In Amsterdam sloot de dollar maandag op fl.1,7450.