Alcoholvrij bier niet aan te slepen

LIESHOUT, 28 aug. Brouwerij Bavaria in Lieshout kan niet voldoen aan de wegens de Golfcrisis toenemende vraag uit het Midden-Oosten naar het volstrekt alcoholvrije bier Malt. Vooral de vertegenwoordigers in Saoedi-Arabie zetten de brouwerij onder druk, aldus de directie, om vooral de daar gelegerde Amerikaanse militairen van alcoholvrij bier te voorzien. Hoe groot die vraag is, wil ze niet zeggen.

De problemen zitten volgens de brouwerij niet in haar capaciteit, maar in die van de verpakkingindustrie. Binnenkort zal de directie besluiten of, en zo ja hoe, ze aan de groeiende vraag uit het Midden-Oosten kan voldoen.

Bavaria bedient al een jaar of vijftien de markt in het Midden-Oosten. Daar is alcoholvrij bier een geliefd produkt bij de overwegend islamitische bevolking, die geen alcohol mag gebruiken.

Volgens Bavaria is de stijging van de vraag naar alcoholvrij bier zonder meer al moeilijk bij te benen. In een jaar tijd steeg die van anderhalf a tot 2 procent naar 7,7 procent. De brouwerij is met het oog daarop bezig zijn capaciteit met 5 tot 10 procent uit te breiden.

In Nederland kunnen fabrikanten van statiegeldflessen de vraag niet bijhouden. In de blikverpakking voor het exportbier zit volgens de directie 'wat meer lucht', maar ook hier kampt men met capaciteitsproblemen.