Ahold werkt aan belangrijke overname in VS

ZAANDAM, 28 aug. Ahold zal naar verwachting volgend jaar een winkelketen in de Verenigde Staten overnemen met een omzet van ongeveer drie miljard gulden.

De overname betekent een koerswijziging van het Zaanse kruideniersconcern (omzet 17,7 miljard gulden in 1989) dat de afgelopen jaren, na drie mammoetovernemingen in de VS, vrijwel alle aandacht op Europa (1992) richtte.

Volgens P. Everaert, de man die vorig jaar Albert Heijn opvolgde als de topman van het Zaanse kruideniersconcern, houdt Ahold op het ogenblik enkele Amerikaanse winkelketens nauwlettend in de gaten en valt in de loop van volgend jaar een overname te verwachten. 'In de regio waar we nu zitten, de driehoek Boston-Cleveland-Atlanta, een van de dichtstbevolkte regio's in de VS, zijn we nummer zeven. We willen nummer een of twee worden', aldus Everaert in een gesprek met deze krant.

De lage dollarkoers maakt een overname in de VS nu aantrekkelijk. Daarbij komt dat veel Amerikaanse bedrijven die tijdens de topjaren van de leveraged buyout (LBO) met veel risicokapitaal zijn gefinancierd, in de problemen komen omdat de rente sterk is gestegen en omdat LBO's sinds de dramatische ondergang van Mike Milken, de geestelijke vader van de zogenoemde junk bonds waarmee LBO's werden gefinancierd, uit de gratie zijn geraakt, aldus Everaert. Volgens Everaert zullen de komende twee a drie jaar zo'n vijf tot tien Amerikaanse kruideniersketens (met omzetten van een a twee miljard dollar) het financieel niet meer kunnen bolwerken. 'En dan zijn wij er om ze op te vangen.' Na drie grote overnemingen in de VS (BI-LO, Giant Food Stores en First National Supermarkets) waardoor nu ongeveer de helft van de concernomzet in de VS wordt gemaakt, richtte Ahold zich op Europa, want buiten Nederland had het bedrijf nog geen enkele activiteit van betekenis in het Europa van 1992. Maar belangrijke overnemingen bleven uit, al ging Ahold wel intensieve samenwerkingsvormen aan met een tiental detailhandelsondernemingen.

    • Geert van Asbeck