Zware kritiek op missie van Waldheim naar Bagdad

WENEN, 27 aug. De Oostenrijkse president Kurt Waldheim heeft een golf van kritiek over zich heen gekregen wegens zijn bezoek afgelopen zaterdag aan de Iraakse president Saddam Hussein. De Italiaanse minister van buitenlandse zaken, Gianni de Michelis, zei dat hij perplex was door Waldheims actie. De Belgische minister van buitenlandse zaken, Marc Eyskens, zei dat hij de voorkeur had gegeven aan een 'houding van solidariteit'.

'Als we een dictator werkelijk willen dwingen de internationale rechtsregels te respecteren, moeten we een eensgezind standpunt innemen waaruit absolute solidariteit spreekt', aldus Eyskens. In de internationale pers wordt de Oostenrijkse president nog harder aangepakt. In het Britse blad Independent on Sunday wordt Waldheim als een 'outcast' omschreven. Het Franse dagblad Le Figaro schrijft: 'Kurt Waldheim is niet naar Canossa gegaan. Hij heeft iets veel ergers gedaan. Hij heeft Europa onteerd'.

Le Quotidien de Paris is van oordeel dat de president zich door zijn solitaire optreden heeft schuldig gemaakt aan 'een flagrante schending van de meest elementaire regels van internationale solidariteit'.

Het Israelische blad Ma'ariv verzucht: 'Waldheim in Bagdad bij Saddam. (...) Misschien had hij er beter kunnen blijven'.

En Yediot Ahronot spreekt van een 'akkoord met de duivel, dat is gesloten zonder de steun van de autoriteiten in Wenen'. De Oostenrijkse president keerde gisteren met 96 Oostenrijkse staatsburgers uit Irak terug. Bij aankomst in Wenen werd hij hartelijk verwelkomd door bondskanselier Vranitzky. Waldheims populariteit in eigen land is door zijn missie zozeer toegenomen, dat in Wenen de speculaties sterker worden dat hij zich beschikbaar zal stellen voor een nieuwe ambtstermijn. Zijn huidige ambtstermijn loopt in 1992 af. De Oostenrijkse president, die van 1972 tot 1982 secretaris-generaal van de Verenigde Naties was, wordt sinds zijn verkiezing in 1986 door alle Westerse leiders gemeden wegens zijn vermeende kwalijke activiteiten tijdens de Tweede Wereldoorlog als officier in het Duitse leger. Onder Arabische leiders geniet hij echter respect wegens zijn opstelling als secretaris-generaal van de VN in het Arabisch-Israelische conflict.

De Oostenrijkse president drong er bij het Westen op aan een dialoog te beginnen met president Saddam Hussein. 'Ik kan op dit moment niet goed overzien of het mogelijk is een dialoog te beginnen, maar ik denk dat het belangrijk is een poging daartoe te doen', aldus Waldheim. (Reuter, AFP)