Wervelende acties Ajax sterven weer in schoonheid

AMSTERDAM, 27 aug. 'Terug naar het trainingsveld' luidde ook gisteren het credo van Ajax-trainer Leo Beenhakker nadat zijn ploeg 'slechts' met 3-1 had gewonnen van Willem II. De landskampioen liet in grote delen van de eerste competitiewedstrijd wervelend voetbal zien, maar de oogstrelende acties stierven weer eens in schoonheid. 'De enige mogelijkheid om dit elftal effectief te laten voetballen is veel oefenen', besefte Beenhakker in de wetenschap dat hij geen financiele middelen heeft om een goalgetter te kopen.

Ajax miste gistermiddag niet alleen een kopsterke spits maar ook een koele kansenbenutter. Aanvankelijk leek Stefan Pettersson die rol weer op zich te nemen. Nadat een taxatiefout van verdediger Fons Mallien bracht de Zweed al in de zesde minuut de eerste treffer op het scorebord. Daarna beperkte Pettersson zich tot het kaatsen van de bal, waarmee hij trouwens wel nuttig werk deed. Ajax had met name in de eerste helft zo'n groot overwicht op het zwakke Willem II dat een monsterscore al bij de rust op zijn plaats was geweest. 'We hadden deze wedstrijd op z'n minst met 7-0 moeten winnen', realiseerde ook uitblinker Wim Jonk zich later. Zolang Ajax blijft falen in de afwerking krijgt Ronald de Boer wat vaker de mogelijkheid om tijdens invalbeurten zijn kwaliteiten te tonen. De twintigjarige Noordhollander scoorde vorig seizoen als wisselspeler zeven treffers en vindt van zichzelf dat hij iets makkelijker het net vindt dan Stefan Pettersson.

'Want die heeft de laatste tijd toch wat meer moeite gekregen met scoren', concludeert de broer van linksback Frank. 'Ik heb er voldoende vertrouwen in dat ik dit seizoen vaker de kans krijg om me in het eerste te spelen dan de afgelopen jaren. Wat dat betreft werkt het gebrek aan scorend vermogen en het feit dat er geen geld is om een nieuwe spits te kopen in mijn voordeel. Ook in de lucht sta ik m'n mannetje. Na het Amsterdam-toernooi zijn Pettersson en ik met hulptrainer Louis van Gaal nog intensiever gaan trainen op de afwerking. We proberen dan uit alle standen voorzetten in het doel te schieten. Al rolt die bal er maar heel langzaam in, goals is toch hetgeen dat we op dit moment missen.'

Niet alleen in het centrum ontbrak gistermiddag bij Ajax raffinement. Op de linkervleugel was Bryan Roy sterk in de persoonlijke duels met Hans Meeuwsen, maar als het op voorzetten aankwam volgde de ene afzwaaier na de ander. Roy heeft dit seizoen wat meer concurrentie te duchten van de talentvolle Michel Kreek, die door Beenhakker nadrukkelijker bij de selectie is betrokken. Maar voorlopig geniet de baldribbelaar het vertrouwen van de technisch directeur. Beenhakker: 'Ik geloof nog steeds heilig in dit ventje. Hij is volop in ontwikkeling. Ik heb het belachelijk gevonden dat mensen vorig seizoen riepen dat dat het jaar zou worden van Bryan Roy. We praten immers over een speler van twintig jaar. Bryan is simpelweg een talent dat onderweg is. Voor hem geldt hetzelfde als voor heel Ajax: als hij in de vorige competitie tien goede wedstrijden heeft gespeeld moeten dat er dit seizoen twintig worden.'

Silooy

Er is een gelouterde speler in de selectie van Ajax die al blij is wanneer hij uberhaupt twintig wedstrijden speelt in het A-team. Sinds 1987, een periode die werd onderbroken door een verblijf bij Racing club de Paris, stond hij gisteren weer in de basis: Sonny Silooy. De rechtsback werd in de zomer van 1989 teruggekocht van de Franse club voor ruim twee miljoen gulden. In de voorbereiding liep hij vervolgens een ernstige knieblessure op, die hem bijna het hele seizoen uit de roulatie hield. Beenhakker wil Silooy alleen inzetten op de rechtsbackplaats en als rechtshalf. Slechts in nood mag hij als linksback opereren. Op die positie heeft hij in 1987 onder Cruijff gespeeld. Gisteren kwam de Silooy in het basisteam omdat drie centrumverdedigers (Larsson, Verkuijl en Vink) door blessures niet van de partij konden zijn. Daardoor fungeerde Danny Blind als gelegenheidslibero en was de rechtsbackpositie dus vacant. Als er zich geen calamiteiten voordoen ziet het er naar uit dat Silooy nog met moeite een basisplaats zal verwerven. De Zaankanter wordt een dure klant voor de reservebank. Silooy: 'Of je nu veel geld hebt gekost of niet, als er iemand beter is moet je dat accepteren. Dit soort situaties doet zich voor bij elke grote club. Kijk naar PSV waar Boerebach, Linskens en Ellerman zich ook overbodig voelen.' Silooy had gisteren geen schuld aan de enige treffer van Willem II. Op het moment dat hij een vooruitgeschoven positie innam brak Martin van Geel door en die werd onvoldoende achterna gezeten door Wim Jonk. De ex-Ajacied schoot de bal hoog in het net. Silooy, die een keer in de sprint werd geklopt door de Tilburgse spits Ernie Stewart maar voor de rest groeide in de wedstrijd: 'De afgelopen weken ben ik steeds beter gaan spelen. Aanvankelijk was ik telkens twee stappen te laat en miste ik gevoel voor de bal en timing. Ik heb gelukkig geen last meer van m'n knie. Als de pijn weer terugkomt stop ik onmiddellijk.'

    • Erik Oudshoorn