Wat een simpel WK verandert

Nog niet zo lang geleden scoorde Frank Rijkaard hoog bij het voetbalpubliek van Nederland. Door velen werd hij mede door zijn keurige gedrag nog meer gewaardeerd dan Van Basten en Gullit. In Engeland vond men Paul Gasgoigne maar een ordinaire jongen en sprak men er schande van dat hij voor het oog van de camera van een fotograaf tijdens een wedstrijd zijn tegenstander in het kruis had gegrepen. Maar een simpel wereldkampioenschap heeft alles in een klap veranderd. Nederland haalde slechts de laatste zestien in Italie, Rijkaard roggelde zonder schroom een Duitser tot twee keer toe in het gezicht en nu deugt hij van geen kant meer. En voorlopig komt dat ook niet meer goed nu hij voor het Nederlandse elftal heeft bedankt. Engeland bereikte de halve finale, Gasgoigne speelde een paar uitstekende wedstrijden op het middenveld en nu is het enfant terrible sportheld nummer een van zijn land. En dat zal hij voorlopig wel blijven ook nu hij tijdens de openingsdag van de competitie een fraai doelpunt voor Tottenham Hotspur maakte.

Gasgoigne geeft doorgaans geen interviews, maar als hij dan toch eens wat in een microfoon wil roepen komt er voornamelijk schuttingtaal uit zijn mond. Tijdens het WK in Italie vroeg een Nederlandse journalist om een vraaggesprek. De speler maakte duidelijk dat dat volstrekt onmogelijk was, 'even you were my fucking mother'. De preutse Engelsen vindt het allemaal best. 'Gazza' is nu een vedette en die mag doen wat hij wil. De vorige echte hit van het Britse voetbal, George Best, was een man van drank, vrouwen en gokken. En hij deed niet eens moeite dat te verbergen. Georgie zorgde er echter altijd net op tijd voor dat hij het publiek met een paar weergaloze acties om zijn vinger wond.

Of Paul Gasgoigne deze gave ook heeft moet nog blijken. Zijn eerste vuurdoop heeft hij zaterdag in ieder geval goed doorstaan. Er heerst Gazzamania in Engeland en de penningmeesters van de clubs waar de nieuwe volksheld de komende weken met Tottenham Hotspur op bezoek komt zullen dat merken. Maar de weg van Paul Gasgoigne is nog lang. Een paar mindere resultaten met het Engelse elftal in combinatie met een paar flinke vloeken zullen het tij weer doen keren. Rijkaard heeft dan vast alweer een geslaagd rentree in Oranje achter de rug en is weer de ideale schoonzoon. Zo gaat dat in de mode. H. K.