Vijfde zege Spaan

Motorcoureur Hans Spaan heeft in Brno zijn vijfde Grand-Prixzege van dit seizoen in de 125cc-klasse gewonnen. Vorig jaar won hij er in het totaal vier. Er zijn nog twee races te gaan. Spaan staat in het algemeen klassement tien punten achter leider Prein. De Westduitser was in Tsjechoslowakije niet erg geinteresseerd in de zege. Hij hield in de laatste ronden het wiel van Spaan. Wilco Zeelenberg werd in de 250cc-klasse achtste. Bij de zijspannen verspeelde Streuer/De Haas de wereldtitel. Het tweetal sloeg in Brno over de kop. De fout werd extreem duur door de overwinning van Michel/Birchall, de grootste concurrenten van de Nederlanders in het gevecht om de titel.

Wayne Rainey werd de eerste wereldkampioen. Hij veroverde de titel in de 500 cc. De 29-jarige Amerikaan was de enige coureur in de koningsklasse die in alle races overeind bleef. Zijn grote concurrent, Kevin Schwantz, buitelde in de vierde ronde al over de baan. Hij riskeerde te veel in een poging een slechte start uit te wissen. Na de val was Rainey, kopman van de stal van Kenny Roberts, zeker van zijn eerste wereldtitel. Hij eiste ook nog de dagprijs op.