Straks met het tweede in het veld

Afgelopen weekeinde werden er in het betaalde voetbal zeven spelers uit het veld gestuurd. Dat is een negatief record. Het oude record stond op vier. Wageningen werd het zwaarst getroffen. Bij die club kregen zaterdagavond in de wedstrijd tegen De Graafschap (1-3) drie spelers van arbiter Ignace van Swieten een rode kaart. Dat was in de geschiedenis van het Nederlandse profvoetbal nog niet eerder voorgekomen. Indien er in de slotfase nog een speler van Wageningen zou zijn weggezonden had de wedstrijd moeten worden gestaakt. Volgens de reglementen moet een ploeg uit tenminste acht spelers bestaan. Dan zou het een zaak voor de tuchtcommissie zijn geworden. Piet Buter, trainer van Wageningen, sprak na afloop van een nachtmerrie.

Heb je in angst gezeten dat je inderdaad maar zeven spelers zou overhouden? Buter: 'Die vrees heb ik gehad, ja. Ik heb in de laatste twintig minuten mijn spelers ook voortdurend tot rust gemaand. Ik ben met een man in de spits en de rest achterin gaan spelen. En ik heb gezegd: doe het heel rustig aan. Maar je moet natuurlijk ook uitkijken dat het geen 7-1 wordt. Gelukkig hoefden we nog maar een doelpunt te incasseren.' De scheidsrechterscommissie verwijt de trainers en spelers dat ze niet goed op de nieuwe, strengere regels reageren.

Buter: 'Ik kan stellen dat deze rode kaarten niets met de nieuwe regels te maken hadden. Ik vind Van Swieten een uitstekende scheidsrechter. Hij heeft zaterdag alleen een foutje gemaakt. Mag hij. Ik hoop alleen dat dat straks wordt rechtgezet. Robin van der Laan maakte geen overtreding, maar Vreman van De Graafschap brak toch zijn enkel. Van Swieten zei in het veld tegen Van der Laan: als hij wat gebroken heeft ga jij eruit. Dat is vreemd. Het is een overtreding of niet en een kaart of niet.' Ben je niet bang dat je met te weinig spelers komt te zitten? Buter: 'Kijk, ik vind die nieuwe regels helemaal niet verkeerd. Maar ze moeten dan niet de schorsingen van vier, vijf wedstrijden voor een rode kaart handhaven. Want dan eindigen we de competitie met tweede elftallen en die kunnen de toeschouwers al op de dinsdagavonden in actie zien.'