Societeit De Wereld in geldnood

AMSTERDAM, 27 aug. Binnen drie maanden na de opening verkeert de Amsterdamse societeit De Wereld in ernstige financiele problemen. Het omvangrijke pand aan de Nieuwezijds Voorburgwal is 'wegens omstandigheden gesloten.' In de Wereld waren een cafe-restaurant, een discotheek en een societeit gehuisvest. De societeit moest een trefpunt worden voor mensen uit de creatieve en zakelijke sfeer en een alternatief bieden voor de twee bekendste Amsterdamse societeiten: De Kring en Arti et Amicitiae.

De eigenaar van het pand, de Enschedese bierbrouwer Grolsch, wacht op de faillissementsaanvraag, waarna het huurcontract met beheerder H. Baaij zal worden verbroken. De woordvoerder van Grolsch kon nog niet zeggen of zich al nieuwe gegadigden voor het pand hadden gemeld. Grolsch heeft de panden een paar jaar geleden aangekocht en volledig gerenoveerd voor ongeveer vijf miljoen gulden. De woordvoerder kon nog niet zeggen of deze kosten nu worden afgeschreven: 'Hoe we dit boekhoudkundig op kunnen lossen moeten we nog even bekijken'. De feestelijke opening van De Wereld trok bij de opening op 6 juni vele honderden genodigden. Het hoge bezoekersaantal toen stond in schril contrast met de weken daarna. 'Logisch, zeg tegen een Amsterdammer dat hij een avond gratis mag drinken en ze komen in kolonnes van vier aanzetten', is een veel gehoorde verklaring. Jaarlijks zou de societeit zeshonderdduizend bezoekers moeten trekken om uit de kosten te komen.

Een woordvoerder van Grolsch ontkende dat het Enschedese concern een nederlaag heeft geleden in het door Heineken gedomineerde Amsterdam. 'Wij leveren al jaren aan meer dan 100 cafes in Amsterdam. Het is een fabeltje dat De Wereld zeer belangrijk voor ons zou zijn', zo zei hij.

Beheerder Baaij was vanmorgen niet voor commentaar bereikbaar.