Rijkaard heeft genoeg van Oranje

ROTTERDAM, 27 aug. Frank Rijkaard ontkent dat zijn besluit om niet meer voor het Nederlandse elftal uit te komen iets te maken zou hebben met een slechte relatie tussen hem en zijn ploeggenoten bij AC Milan, Marco van Basten en Ruud Gullit. Hoewel hij met Gullit in dezelfde buurt in Amsterdam-West opgroeide zou hij met hem vooral in de prive-sfeer problemen hebben gekregen.

De 27-jarige speler noemt dat een onzinnig verhaal. 'Bij AC Milan speel ik wekelijks met ze en dan zou ik dat bij het Nederlandse elftal niet kunnen?'

Motivatie

Rijkaard zegt 'gewoon genoeg' van Oranje te hebben. 'Ik heb de motivatie niet meer.' Hij liet dat verleden week telefonisch Rinus Michels, het bestuurslid technische zaken, weten. Rijkaard heeft zich gestoord aan de sfeer binnen en rondom de selectie tijdens het wereldkampioenschap in Italie. Hij zou ook moeite hebben gehad met het technisch beleid van interim-bondscoach Leo Beenhakker die Rijkaard niet op zijn favoriete plaats op het middenveld opstelde. Na de mislukte voorbereiding en de dramatische openingswedstrijd tegen Egypte moest de Amsterdammer weer als voorstopper fungeren. Hij kreeg die rol in wezen opgedrongen omdat Ronald Koeman snelheid miste, Adri van Tiggelen niet op tijd in vorm was en Graeme Rutjes andermaal te licht bleek voor het grote werk. Op het EK wilde Rijkaard graag in dienst van het elftal spelen. Maar daarna voelde hij er als technisch begaafde speler weinig meer voor het 'vuile werk' van anderen op te knappen. Ook bij AC Milan nam hij een dergelijke houding aan.

Het afgelopen seizoen was hectisch voor Rijkaard in de privesfeer. De binnenvetter ontlaadde te vaak op het veld. In een korte periode liep hij tegen drie rode kaarten op. Rijkaard zegt dat het incident in de wedstrijd tegen West-Duitsland waarbij hij en Voller van scheidsrechter Loustau de rode kaart kregen niets met zijn besluit te maken heeft. Michels zegt het bedankje van Rijkaard te betreuren. 'Maar we hebben weinig aan spelers die geen zin meer hebben.' Frank Rijkaard laat in het midden of hij ooit nog zijn rentree in de nationale ploeg zal maken. 'Ik vind dat nu niet interessant. Dat ik afzeg zegt toch genoeg.'

Rijkaard speelde 46 interlands. Zijn carriere in Oranje begon op 1 september 1981. Hij speelde mee tegen Zwitserland. In de rust van die door Nederland met 2-1 verloren wedstrijd werd hij vervangen door Ruud Gullit. Ook voor de huidige aanvoerder betekende dat toen zijn optreden in Oranje. Rijkaard had door een schorsing van drie wedstrijden die hij kreeg naar aanleiding van de rode kaart op het WK niet kunnen meespelen in het oefenduel tegen Italie (26 september) en de eerste EK-kwalificatiewedstrijdop 17 oktober tegen Portugal.

Contract

Rijkaard staat tot het einde van dit seizoen onder contract bij AC Milan. De clubleiding is bereid hem een nieuw contract aan te bieden. Maar het is de vraag of Rijkaard daar op ingaat. Na alle commotie is hij toe aan iets heel anders. Zijn transfersom wordt waarschijnlijk bepaald door de UEFA-norm (bijna zes miljoen gulden). Rijkaard speelde zaterdag niet mee met AC Milan in de oefenwedstrijd tegen AS Roma. Hij is evenals Gullit geblesseerd. Marco van Basten stond wel in de ploeg. Hij miste zeven minuten voor tijd een strafschop. AC Milan verloor met 4-1.