Politie in Suriname versoepelt staking

PARAMARIBO, 27 aug. De Surinaamse politie heeft vandaag haar staking versoepeld, maar niet beeindigd. De versoepeling houdt onder meer in dat de emigratiedienst normaal werkt. De Surinaamse politiebond sprak vrijdag 'ontevredenheid uit over de wijze waarop de regering de zaken heeft aangepakt' rond de moord op inspecteur Gooding, de beschieting van het hoofdbureau van politie en de wederrechtelijke vrijheidsberoving van twee agenten door de Militaire Politie. De politiebond heeft vrijdag in een motie garanties geeist van de regering dat 'de politiemannen die belast zullen worden met het verdere onderzoek, dit in alle vrijheid en veiligheid kunnen doen, zonder vrees voor represailles.'

In de motie overweegt de bond onder meer 'dat sterke vermoedens aantonen dat er verdachten zijn en dat voor vervolging in het geval van de wederrechtelijke vrijheidsberoving verdachten kunnen worden aangeduid'.

Volgens de motie zal de politie naar het zich laat aanzien 'nu pas worden betrokken bij het verdere onderzoek, ofschoon sedert 15 augustus de bond dispensatie had verleend'.