Politie grijpt in tegen betogers in Boekarest

BOEKAREST, 27 aug. In de Roemeense hoofdstad Boekarest heeft de politie gisteravond met harde hand een eind gemaakt aan een demonstratie op het plein bij de universiteit. Het was de vijfde opeenvolgende dag dat anti-communistische betogers in Boekarest demonstreerden.

Duizend politiemannen traden tegen de demonstranten op met honden, gummiknuppels en elektrische stokken waarmee vee wordt opgedreven. Daarbij kwam het tot vechtpartijen met de betogers. Pas na middernacht keerde de rust terug; zeker tachtig demonstranten zijn aangehouden.

De betogers werden door het persbureau Rompres betiteld als 'dronkelappen en provocateurs'.

Volgens ooggetuigen ging het voornamelijk om jongeren, die president Iliescu voor 'communist' uitmaakten en klaagden dat de levensomstandigheden in Roemenie even slecht zijn als onder het in december omvergeworpen regime van Nicolae Ceausescu.

Op zaterdag had de politie al ingegrepen tegen driehonderd betogers die het plein bij de universiteit bezet hielden. Ook toen werd geweld gebruikt. De politie werd onthaald op stenen, flessen en molotov-cocktails. De betogers trokken zich terug in zijstraten, waar winkelruiten sneuvelden en brand werd gesticht.

De onrust dreigt zich deze week uit te breiden tot andere steden in Roemenie. In Brasov wordt een massabetoging voorbereid tegen het economische beleid van de regering. Roemeense nationalisten willen bovendien donderdag in Transsylvanie de 50ste verjaardag herdenken van de Hongaarse annexatie van het gebied; ze eisen openbare verontschuldigingen van Hongarije voor die annexatie in 1940 het resultaat van de Wiener Schiedsspruch en de betaling van 'schadevergoeding'.

(Reuter)