Overleg Opec stimulans voor markten

ROTTERDAM, 27 aug. De organisatie van olie-exporterende landen (OPEC) is het gisteren nog niet eens geworden over een verhoging van de olieproduktie. Verwacht wordt dat die verhoging er toch komt.

Saoedi-Arabie, de Verenigde Arabische Emiraten en Venezuela willen hun produktie verhogen ter compensatie van de export van Irak en Koeweit, die door het internationale embargo is vervallen. De olieministers van elf OPEC-landen hebben gisteren een mogelijk compromis besproken voor een beperkte uitbreiding van de export.

Een mogelijk OPEC-compromis en het uitblijven van militaire confrontaties in het Midden-Oosten hebben tot opluchting geleid op de financiele markten. De beurs in Tokio sloot vanochtend 4,04 procent hoger na dramatische dalingen in de afgelopen weken. Het Nikkei-gemiddelde van 225 belangrijke fondsen steeg met 936 puten tot 25.141,76. Het volume in Tokio was nog steeds laag. In Amsterdam was de beurs rond het middaguur gunstig gestemd, de CBS-stemmingsindex kwam op 98,50 punten, vergeleken met 97,70 bij sluiting vrijdag.

De goudprijs in Tokio daalde met drie dollar tot 411,50 dollar, in vergelijking met de slotkoers van vrijdagavond in New York. In Zurich noteerde goud rond het middaguur 407,25 dollar per ounce (31,3 gram), vergeleken met een sluiting van 410,75 dollar vrijdag.

De dollar vestigde een nieuw record op de wisselmarkten in Amsterdam. Na vijftien minuten handel was de munt nog maar 1,7380 gulden waard, vergeleken met een slotkoers van 1,7460 gulden afgelopen vrijdag. Rond het middaguur noteerde de dollar 1,7385 dollar.

In Londen waren de financiele markten vandaag gesloten in verband met Bank Holiday. Vandaar dat er rond het middaguur nog geen notering voor termijncontracten in Noordzee olie, Brent, voorhanden was. Op de spot-markten in het Verre Oosten daalden de olieprijzen met 35 dollarcent per vat. (DPA, Reuter)