Militaire rebellen dreigen met coup in de Filippijnen

MANILA, 27 aug. Opstandige militairen in de Filippijnen hebben vandaag in een brief laten weten dat president Corazon Aquino binnenkort na een , vreedzame coup' zal worden vervangen door een gecombineerd burger-militair bewind. Schrijver van de brief is de vroegere kolonel Gregorio 'Gringo' Honasan, die ook bij eerdere pogingen tot staatsgreep was betrokken. Honasan heeft een groep van vertrouwelingen om zich heen verzameld en zou volgens sommige bronnen kunnen rekenen op aanhangers in het leger. Minister van defensie Fidel Ramos heeft ontkend dat in het leger steun bestaat voor een coup. Sinds haar aantreden in 1986 heeft Aquino zes couppogingen van militairen overleefd. De laatste en meest dreigende opstand had in december 1989 plaats ten koste van zeker 113 doden. De afgelopen twee weken zijn in Manila zestien bommen ontploft, die vermoedelijk waren geplaatst door rebellen. President Aquino zwoer gisteren dat ze alles zal doen om een coup te voorkomen. 'Test me niet', hield ze mogelijke samenzweerders voor. 3.000 politieagenten betoogden in Manila tegen de coup-plannen en de bomaanslagen. (AP, Reuter)