Jemen beschuldigt Britse diplomaat van spionage

SANAA/ LONDEN, 27 aug. De Jemenitische regering heeft de Britse consul-generaal zaterdag 48 uur de tijd gegeven om Jemen te verlaten nadat hij vrijdag was gearresteerd wegens 'activiteit die onverenigbaar is met zijn status'.

Volgens welingelichte bronnen is hij op heterdaad betrapt bij het fotograferen van een raffinaderij en militaire installaties. Londen heeft dit laatste tegengesproken, en een beroep op Sanaa gedaan de beslissing terug te draaien.

Volgens een woordvoerder van het Foreign Office had de diplomaat, Doug Gordon, niets anders gedaan dan 'tanker-bewegingen in de haven van Aden waar te nemen, zoals vele anderen hebben gedaan. De schepen waren voor iedere waarnemer duidelijk te zien', aldus Londen dat zijn 'uiterste ongenoegen' over de beslssing tot uiting heeft gebracht.

Er is veel internationale belangstelling voor de Iraakse tankers die vorige week de haven van Aden hebben aangedaan. Volgens de Britse minister van buitenlandse zaken Douglas Hurd heeft een daarvan vorige week olie gelost in strijd met het handelsembargo van de VN tegen Irak en bezet Koeweit. Jemen heeft herhaaldelijk ontkend het embargo te schenden. (Reuter, AFP)