Ierse vleesexporteur in financiele problemen door de Golfcrisis

LONDEN, 27 aug. Bijna een maand lang heeft de crisis in de Golf de Ierse politiek maar niet uit haar zomerlethargie kunnen wekken. Bij de invasie van Koeweit was premier Haughey met vakantie op zijn prive-eiland voor de Ierse zuidwestkust en hij was ondanks zwakke protesten van de oppositie niet tot een verklaring te branden. De situatie is op slag veranderd nu de crisis letterlijk in eigen (Iers) vlees dreigt te snijden. Wat het Britse parlement over de beslissing om troepen naar de Golf te zenden niet doet, doet de Dail, het Ierse parlement, morgen wel: terugkomen uit het vier maanden durend zomerreces. Tegelijkertijd doorbreekt de Ierse regering met een verkregen dispensatie uit Brussel het EG-embargo op bezoeken van regeringsvertegenwoordigers aan Iran, dat dateert van na de Rushdie-affaire. Op het spel staat het lot van Europa's grootste handelaar in vlees, Larry Goodman, tot deze week de rijkste man van Ierland en naar verluidt intieme vriend van premier Charles Haughey zelf.

Goodman International, Larry Goodman's prive-bedrijf, heeft schulden van meer dan 300 miljoen pond bij 33 banken, die het risico van verdere kredietverlening niet langer willen lopen. Een groot deel van die schulden heeft mr Goodman gemaakt door eerst met en later zonder kredietgarantie vlees en vleesprodukten te blijven leveren aan Irak. Dat land heeft voor sommige leveranties van drie jaar geleden nog niet eens betaald en weigert nu alle openstaande rekeningen te voldoen. Goodmans problemen waren al aanzienlijk door de onrust over de dolle koeienziekte. Eerst werden grote transporten vlees op weg naar Irak om die reden in Turkije tegengehouden en daarna zag Irak af van een miljoenencontract om dezelfde reden. De toestand is nu zo catastrofaal, dat de Ierse minister voor landbouw Michael O'Kennedy gaat proberen in Iran een rundvleesleverantie ter waarde van 100 miljoen pond af te spreken om de moeilijkheden te overbruggen. Iran is Ierlands grote vriend, sinds president Rafsansjani ervoor zorgde dat de Brits-Ierse gijzelaar Brian Keenan vorige week op grond van zijn Ierse nationaliteit uit zijn gevangenschap in Libanon werd vrijgelaten.

De betrokkenheid van de Ierse regering bij Goodman International is begrijpelijk. De verkoopcijfers van het concern stonden tot nu toe gelijk aan vier procent van het bruto nationaal produkt van de Ierse Republiek. Toen het vorige week donderdag bekend maakte dat het in moeilijkheden verkeerde en dat het in de laatste tien maanden 250 miljoen pond verloren had, daalde de waarde van aandelen op de beurs van Dublin met zes procent. Charlie Haughey gebruikte een understatement om het zenden van zijn minister van landbouw naar Iran te verdedigen: 'De vee- en vleesindustrie hier staat voor een zeer kritieke periode.' In het aangezicht van de crisis is Goodman International begonnen belangen af te stoten die reiken van Zuid-Amerika tot in Australie, maar gezien de enorme recente koersdalingen gaan de verkopen met verlies gepaard. Als een van de banken-crediteuren deze week niet al om een faillissement vraagt, lijkt het in elk geval aannemelijk dat de rechtbank een curator-administrateur zal aanwijzen om het financieel beheer van Goodman over te nemen. En het lijkt niet onwaarschijnlijk dat de Ierse Centrale Bank eraan te pas moet komen om 250 miljoen pond beschikbaar te stellen als werkkapitaal, omdat er anders niet voldoende geld beschikbaar is voor het aanstaande slachtseizoen.

Alles wat een kabinet Haughey voor Goodman International doet heeft overmijdelijk ook een licht verdacht tintje. De Ierse minister voor industrie Des O'Malley maakte vorig jaar, kort na zijn aantreden in een nieuw coalitiekabinet, een eind aan de exportkredietgarantie voor Irak die Goodman onder Haughey jarenlang genoten had. Goodman had van die garantie gebruik gemaakt om ook niet-Ierse produkten aan Irak te slijten. Op dat moment stond de Iraakse overheid al voor 60 miljoen pond bij het vleesimperium in het krijt.