Dopingcontrole EK

Een op elke zeven deelnemers aan het vijftiende toernooi om de Europese atletiektitels, dat vanmorgen in Split is begonnen, is ervan verzekerd dat hij of zij op gebruik van verboden spierversterkende en stimulerende middelen zal worden gecontroleerd. De Europese Atletiek Associatie (EAA) heeft aangekondigd dat 140 controles zullen worden uitgevoerd. In vergelijking met het laatste Europese toernooi, vier jaar geleden, wordt het aantal controles daarmee bijna verdubbeld. In 1986 werden in Stuttgart 80 deelnemers verplicht een urinemonster in te leveren. De stalen zullen worden onderzocht in het laboratorium van Kreischa in de DDR. Een schandaal, zoals twee jaar geleden bij de Olympische Spelen in Seoul met de Canadees Ben Johnson zal zich tijdens het toernooi in elk geval niet kunnen voordoen. Het laboratorium in Kreischa heeft vijf a zes dagen nodig voordat de uitslag van een controle beschikbaar is. Het betekent dat het toernooi al is afgelopen wanneer de eerste resultaten bekend zijn.