Damrak omhoog door rustiger M-Oosten

AMSTERDAM, 27 aug. De internationale beurzen waren vandaag vriendelijk gestemd doordat in het Midden-Oosten enig zicht is gekomen op een diplomatieke oplossing van het conflict met Irak. De Nikkei-index in Tokio zette de toon met een winst van duizend punten, de Europese beurzen volgden. Londen was gesloten in verband met Bank Holiday.

AMSTERDAM Op het Damrak opende de CBS-stemmingsindex 0,9 punt hoger op 99,40 om vervolgens door te stomen naar een niveau van 101,80. De handel was vrij rustig, zowel in de aandelen als in de obligaties. De obligaties zochten voorzichtig zelf de weg omhoog bij gebrek aan richting uit Londen. Daar waren de financiele markten gesloten in verband met Bank Holiday. De jongste staatsleningen noteerden alle twee tot vier dubbeltjes hoger.

Bij de meest verhandelde aandelen vloog Fokker bij de opening meer dan tien procent omhoog tot fl.45,40. De vrijdag nabeurs gepubliceerde cijfers lieten een forse winststijging zien, terwijl financiele topman Nederkoorn een verdubbeling van de jaarwinst over 1989 niet uitsloot. Tegen het middaguur liet Fokker een koers van fl.

44,40 optekenen. Wessanen mocht bijna tien procent omhoog tot fl.59. Het voedingsmiddelenfonds publiceerde vrijdag een iets hogere nettowinst en een wat hoger bedrijfsresultaat over het eerste halfjaar. Omdat handelaren hadden gerekend op een winstdaling kon de koers aantrekken.

Koninklijke Olie en Volmac waren de enige dalers onder de hoofdfondsen. Olies leverden drie dubbeltjes in op fl.139,70. Akzo mocht fl.4 omhoog tot fl.94,50 en Philips won fl.1,30 op fl.25,20. De iets lagere dollar kon de vriendelijke stemming niet drukken.

Vanmorgen werd de eerste notering opgemaakt voor ABN Amro. In het AIM, het handelssysteem voor grote beleggers, werden 's ochtends binnen twintig minuten drie blokken van 100.000 aandelen verhandeld. De koers van ABN Amro was vastgesteld op fl.33,50, tegen het middaguur werd fl.

34,60 betaald. Op de lokale markt was het rustiger. De omzet was niet groot en de stijgingen waren over het algemeen wat beperkter van omvang. Otra viel op met een winst van fl.8,50 op fl.189. Bouwer NBM Amstelland won negen dubbeltjes op fl.12 en branchegenoot Boskalis pakte twee kwartjes op fl.16. Op de parallelmarkt profiteerde Berghuizer Papier nog van de vorige week uitgesproken positieve winstverwachting door een daalder te winnen op fl.44. Gelderse Papier won fl.2,50 op fl.75. TOKIO Op de Japanse effectenbeurs was vandaag sprake van een groot optimisme door het OPEC-overleg in Wenen en het uitblijven van gewelddadigheden in het Golfgebied. De hausse was zichtbaar in alle sectoren van de beurs. Het Nikkei-gemiddelde steeg met 4,04 procent, 976 yen, tot 25.141,76 yen.