Brand verwoest pand Surinaamse militaire politie in Zeelandia

PARAMARIBO, 27 aug. Het gebouw van de militaire politie in Fort Zeelandia is in de nacht van zondag op maandag door brand verwoest. De oorzaak van de brand was vanochtend nog onduidelijk.

Brandstichting wordt echter vrijwel uitgesloten geacht, gezien de strenge bewaking van het complex binnen de muren van Fort Zeelandia. Een relatie met de spanningen tussen de Surinaamse burgerpolitie en de militaire politie kon niet worden gelegd.

Eerder deze maand werd een inspecteur van politie vermoord na vertrek uit Fort Zeelandia en namen onbekenden het hoofdbureau van politie in Paramaribo onder vuur.

De afgelopen jaren zijn verscheidene overheidsgebouwen in Paramaribo door brand verwoest, Twee jaar geleden werd het hoofdgebouw van de militaire politie in Fort Zeelandia zwaar beschadigd door een brand. Ook het kantongerecht in de Surinaamse hoofdstad, het gebouw van de Staatsraad en het ministerie van economische zaken gingen in vlammen op. In het laatste geval was volgens de politie brandstichting in het spel, maar daders zijn nooit gevonden.

Bij de brand in het kantongerecht ging een groot deel van het archief van het ministerie van justitie verloren. De brand in het ministerie van economische zaken verwoestte de gehele administratie, met onder meer alle importvergunningen.

Het stenen gebouw van de militaire politie in Fort Zeelandia is in 1790 gebouwd. Tot de jaren veertig was het de kazerne van het KNIL. Daarna is het gerestaureerd en kwam het ministerie van onderwijs erin en later het ministerie van economische zaken. In de jaren tachtig namen de militairen het weer over.