Bliksemcarriere Van Moorsel op baan leidt naar wereldtitel

MAEBASHI, 27 aug. Leontien van Moorsel heeft een bliksemcarriere gemaakt op de wielerbaan. Afgelopen zomer pas debuteerde ze op de piste, zaterdag werd ze in Maebashi gehuldigd als wereldkampioene op de achtervolging. 'Ongelooflijk', luidde in Japan de eerste reactie van de Brabantse, die in de finale afrekende met Madonna Harris uit Nieuw-Zeeland.

In het kleine Nederlandse kamp kwam de zege van de 20-jarige Van Moorsel in de beslissende rit niet onverwachts. Want in de halve eindstrijd, vrijdag tegen de Zwitserse Barbara Erdin-Ganz, had de Nederlandse een prestatie neergezet die klonk als een klok: haar 3.42,179 was de snelste tijd ooit door een vrouw op de drie kilometer gerealiseerd. Van Moorsel zelf was vooraf echter niet geheel gerust. Ze begon dan ook enigszins haperend aan de finale. 'De eerste twee kilometer lag ik achter', herinnerde Van Moorsel zich later. 'Ik heb mezelf veel pijn moeten doen om terug te komen. In de laatste drie ronden wist ik dat ik op weg was naar goud. Een fantastisch gevoel.'

Hoewel Van Moorsel een gemiddelde snelheid van ruim 48 kilometer per uur bereikte, werd in Maebashi onderstreept dat de WK-achtervolging bij de vrouwen niet al te serieus mag worden genomen. Want haar laatste tegenstandster Harris had zich net als Van Moorsel verre van gedegen voorbereid op dit nummer. 'Ik wilde graag op vakantie naar Japan', zei de Nieuwzeelandse rijdster na de huldiging. 'Kom, dacht ik, laat ik mijn fiets maar meenemen en inschrijven voor het WK. Ik zie wel wat het wordt.'

Van Moorsel bekende zich vooral te hebben gemeld voor deelneming aan de WK-achtervolging omdat ze daardoor aanzienlijk eerder naar Japan kon. 'Ik ben nu al anderhalve week hier', legde ze uit. 'Daardoor ben ik lekker geacclimatiseerd en kan ik topfit aan de wedstrijden op de weg beginnen. Mijn collega's voor weg zijn net aangekomen en zullen echt nog dagen nodig hebben om de jetlag te boven te komen.'

Puntenkoers

Van Moorsel, de eerste Nederlandse die een wereldtitel behaalt sinds Petra de Bruin (op de weg) en Keetie van Oosten- Hage (op de baan) in 1979, gaf gisteren in Maebashi acte de presence in de puntenkoers om de wereldtitel. Maar ze spaarde zich zichtbaar. Van Moorsel: 'Na mijn achtervolgingstitel lette iedereen scherp op me. Ik ben beneden in de baan gebleven om risico's uit te sluiten. De ploegentijdrit van woensdag en de individuele WK-wedstrijd van zaterdag wegen zwaarder voor me.' Op het eerste nummer kan het Oranje-kwartet, in de ogen van Van Moorsel, een 'aardig woordje' meespreken. Zaterdag mikt ze op een plaats bij de eerste tien. 'Hoe het ook afloopt, voor mij is dit WK al geslaagd', aldus de Nederlandse wegkampioene, die veel te danken heeft aan bondscoach Piet Hoekstra. Van hem kreeg ze verleden jaar de juiste trainingsschema's en Hoekstra zorgde er via een uitgekiend dieet voor dat het talent uit Boekel de nodige kilo's kwijt raakte. 'Hoekstra is een vakman en voelt me perfect aan', zei Van Moorsel gisteren. 's Avonds was ze was minder te spreken over baancoach Eric Geserick, omdat die haar geen toestemming gaf naar het afsluitende feest van de baankampioenschappen te gaan. 'Flauw. Let's make some fun tonight, riepen een paar Amerikaanse deelnemers me nog toe. Ik voelde daar heel veel voor. Als topsporter heb je af en toe nu eenmaal ontspanning nodig.'

    • Guido de Vries