Betogers bestormen partijgebouw Sofia

SOFIA, 27 aug. Anti-communistische betogers zijn gisteren in het centrum van Sofia het hoofdkwartier van de Bulgaarse Socialistische Partij (BSP) de vroegere communistische partij binnengedrongen en hebben het in brand gestoken. President Zjelev heeft het optreden van de betogers in scherpe termen veroordeeld. Het incident is het meest gewelddadige in de al maandenlang durende campagne van demonstranten tegen de BSP, de partij die in Bulgarije nog altijd aan het bewind is. Het begon met een vreedzame demonstratie van rond vijftienduizend fakkeldragende Bulgaren, die bij het hoofdkwartier van de partij bijeen waren om de sloop van de rode ster op het dak van het gebouw te eisen. Twee betogers gooiden tijdens de demonstratie benzine over zich heen en dreigden zichzelf in brand te steken als de ster niet onmiddellijk zou worden weggehaald. Ze werden gesust door omstanders, die een krantenkiosk in brand staken en een BSP-leider, Filip Boskov, die trachtte de gemoederen tot bedaren te brengen, molesteerden. Hij moest door de politie worden ontzet.

Daarop drongen circa tien demonstranten het partijhoofdkwartier het grootste gebouw van Sofia binnen. Ze gooiden meubilair, computers, televisietoestellen en dossiers naar buiten, waar ze door andere demonstranten in brand werden gestoken, en stichtten brand op diverse verdiepingen. De betogers beletten een uur lang dat de brandweer ingreep en sneden, toen de brandweer eindelijk aan de slag ging, de waterslangen stuk. Een van hun leiders vergeleek de actie met 'het bestormen van de Bastille'. President Zjeljoe Zjelev, voormalig leider van de oppositie, onderbrak zijn vakantie en haastte zich naar Sofia terug. In een speciale toespraak voor de radio omschreef hij het optreden tegen het BSP-kantoor als 'een zinloze daad' die het land naar de anarchie kan voeren en tot een ingrijpen van het leger en de instelling van een militaire dictatuur kan leiden. 'Dit is een grove schending van de openbare orde, die niet kan worden gerechtvaardigd en die het land confronteert met het gevaar van wanorde, chaos en een burgeroorlog', aldus Zjelev. Ook andere politieke leiders riepen de Bulgaren op tot kalmte. De Bulgaarse politie is in verband met de incidenten in staat van paraatheid gebracht.

De BSP heeft vorige week toegezegd de gehate symbolen van het communisme te verwijderen. Van een groot aantal gebouwen in Sofia zijn sindsdien de rode sterren weggehaald. Van het BSP-gebouw is inmiddels ook een twee meter hoog relief met hamer en sikkel verwijderd; aan de ster op het dak was men echter nog niet toegekomen. (Reuter)